Planina Putnik: Evo kako je jedan planinski masiv u Kanadi nazvan po srpskom vojvodi

0
1856

Planina u Kanadi u blizini provincije Alberte nosi naziv po čuvenom srpskom vojvodi Radomiru Putniku.

putnik planina
Planina Putnik

Planina Putnik deo je lanca Stenovitih planina između kanadskih provincija Alberte i Britanske Kolumbije u planinskom masivu Kananaskis i visoka je 2.940 metara.
U znak počasti prema načelniku Vrhovne komande srpske vojske Radomiru Putniku, Kanađani su planinu po njegovom imenu nazvali još 1918. godine.

Pročitajte i  Ovako su nekada Crnogorci branili ćirilicu: Postupak ovih učitelja jedan je od najlepših i najpotresnijih primera čojstva i junaštva

Ravnogorski pokret iz Kalgarija, najvećeg grada Alberte, i grupa ljudi iz Edmontona, glavnog grada te provincije, ovekovečili su planinu Putnik otkrivanjem i osvećenjem spomen-ploče.

Na ploči su na engleskom jeziku uklesane ove reči: „Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika (1847–1917)”.

Pročitajte i  Saveti stogodišnjaka koji će vam olakšati svakodnevicu: Uz pomoć njih vodićete srećan život do duboke starosti

“Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva”, piše na spomen-ploči.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime