У Мионици низом активности обележена „Европска недеља мобилности“

0
557

Општина Мионица се придружила обележавању Европске недеље мобилноси која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. септембра. Овом манифестацијом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива. У Мионици је бројним акцијама промовисана ова идеја која пре свега има за циљ смањење коришћења путничких аутомобиле.

Стална конференција градова и општина је у оквиру Европске недеље мобилности организовала акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама“. Председник општине Мионица Бобан Јанковић је подржао ову акцију тако што је у петак 21. септембра дошао на посао пешице.

Председник Јанковић обележава дан без аутомобила доласком на посао пешице

У мионичким основним школама су организоване бројне актвности које имају за циљ подизање свести код деце о озбиљности еколошких проблема који произилазе из коришћења моторизованог саобраћају. Ученици Основне школе “Милан Ракић” из Мионице су учествовали у полигону “Комбинуј и крећи се” током кога су возили бицикле и ролере, и на кретаиван начин учили о значају здравог и активног начина живота.

Савет за безбедност саобраћаја општине Мионица је спровео едукативну кампању међу мионичким првацима у циљу безбедног учествовања ђака у саобраћају. Током теоријске и практичне обуке малишани који су ове јесени први пут сели у школске клупе имали су прилику да науче основе правила безбедности у саобраћају и понашања током пешачења или вожње бицикле од куће до школе. Након обуке, председник општине Мионица Бобан Јанковић је првацима поделио светлоодбојне прслуке и приручнике за правилно понашање деце у саобраћају.

Прваци на поклон добили светлоодбојне прслуке

Циљ Европске недеље мобилности је да се оваквим манифестацијама које се организују у граду или општини учини напор како би се смањила употреба путничких аутомобила и побољшали услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Тема овогодишње кампање је мултимодалност – комбиновање различитих видова превоза и због тога одабран је слоган „Комбинуј и крећи се!“

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име