U Mionici održana Svetosavska akademija: U čast prvog srpskog prosvetitelja

0
1148

Opština Mionica je sinoć u velikoj sali Kulturnog centra priredila tradicionalnu Svetosavsku akademiju. Nakon Himne Svetom Savi u izvođenju crkvenog hora Hadži Ruvim iz Valjeva, prisutnima se obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković, koji je naglasio da je Sveti Sava simbol srpske nacije koji nam je ostavio u amanet najvažniju lekciju, da bogastvo uma, imanje srca, blagostanje čoveka i blaženstvo društva uobličavaju božanstvo, podsetivši na reči prvog srpskog arhiepiskopa: ;Ostanite u podvizima ka dobru. Ni nadesno, ni nalevo, nego po sili, koliko ko ima snage, carskim putem tecite, setivši se što jeste.

-Učiti je vrlina. Onaj koji hoće, naučiće da je svaki trenutak večnost koja obiluje beskonačnim izvorom znanja. Škola je svaka riznica iz koje izviru znanja. Lekcija je svako saznanje koje nam otvara sjajna vrata.Čovek savremenog doba je čovek koji uči svakog dana, dok naše putovanje kroz obrazovanje traje celog života. Opština Mionica razume da je budućnost našeg naroda utabana bogastvom znanja svakog pojedinca i zato predano radimo na stvaranju najkvalitetnijih uslova za obrazovanje naših građana. Rekonstrukcija Osnovnih škola Milan Rakić; i Vojvoda Živojin Mišić, seoskih školskih objekata, Srednje škole Mionica, osnivanje Centra za obrazovanje i razvoj koji besplatno edukuje građane u cilju sticanja znanja i veština iz različitih oblasti nauke i umetnosti, rekonstrukcija Kulturnog centra, obnova Biblioteke Milovan Glišić, izgradnja moderne Hale sportova, uvođenje toplotnog sistema na biomasu, kilometri vodovodnih mreža, mostova i puteva koji nas povezuju sa svetom – podvizi su ka dobru. Duhovnom, mentalnom i fičkom dobru svih građana, dobru društvene zajednice kojoj pripada sjajna budućnost. Sveti Sava je mudro zborio da treba širiti mir i ljubav i umesto gneva naučiti se da kažemo – blagoslovi i oprosti brate.Poučeni mudrošću našeg svetog učitelja, setimo se ko smo, budimo ljudi i negujmo dobro u sebi!- poručio je Janković.

Pročitajte i  Monah Arsenije: Ne mrzeći grešnika, izađimo na ulice da posvedočimo da smo narod Božiji
Govor predsednika opštine Mionica Bobana Jankovića

Besedu o Svetom Savi održao je nastojatelj manastira Svetih Apostola Petra i Pavla u Ribnici monah Arsenije Jovanović, a zatim je usledio bogat kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali članovi folklornog ansambla KUD Vojvoda sa igrama iz Negotina, Leskovca i iz centralne i zapadne Srbije. Etno grupa Mione i polaznici škole glume, koji funkcionišu pri Centru za obrazovanje i razvoj Mionica, mladi guslar Stefan Milić, kao i profesorski duo Dimitrije Tomić na klaviru i Aleksandra Bengin na violončelu koji su izvodili kompozicije klasične muzike.

Pročitajte i  Etno selo "Azbuka": Savršeno mesto da odmorite dušu i telo

Opština Mionica je ove godine ustanovila i Svetosavskunagradu za posebno istaknutog i nagrađivanog učenika u prethodnoj školskoj godini. Njen prvi dobitnik je učenik osmog razreda Osnovne škole Milan Rakić iz Mionice i učenik muzičke škole Živorad Grbić iz Valjeva na odseku za harmoniku Vlajko Jovanović. Mladi harmonikaš je pobednik brojnih evropskih i svetskih takmičenja mladih muzičara. Predsednik opštine Mionica Boban Janković mu je lično uručio plaketu i komplet sabranih dela vladike Nikolaja.

Pročitajte i  Sprski Tajland ili Dunavski Maldivi! Srbi odlepili za ovim ostrvom: Izgleda kao pravi egzotični raj
Dobitnik Svetosavske nagrade mladi umetnik Vlajko Jovanović
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime