У Мионици одржана Светосавска академија: У част првог српског просветитеља

0
729

Oпштина Мионица је синоћ у великој сали Културног центра приредила традиционалну Светосавску академију. Након Химне Светом Сави у извођењу црквеног хора Хаџи Рувим из Ваљева, присутнима се обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је нагласио да је Свети Сава симбол српске нације који нам је оставио у аманет најважнију лекцију, да богаство ума, имање срца, благостање човека и блаженство друштва уобличавају божанство, подсетивши на речи првог српског архиепископа: ;Останите у подвизима ка добру. Ни надесно, ни налево, него по сили, колико ко има снаге, царским путем теците, сетивши се што јестe.

-Учити је врлина. Онај који хоће, научиће да је сваки тренутак вечност која обилује бесконачним извором знања. Школа је свака ризница из које извиру знања. Лекција је свако сазнање које нам отвара сјајна врата.Човек савременог доба је човек који учи сваког дана, док наше путовање кроз образовање траје целог живота. Општина Мионица разуме да је будућност нашег народа утабана богаством знања сваког појединца и зато предано радимо на стварању најквалитетнијих услова за образовање наших грађана. Реконструкција Основних школа Милан Ракић; и Војвода Живојин Мишић, сеоских школских објеката, Средње школе Мионица, оснивање Центра за образовање и развој који бесплатно едукује грађане у циљу стицања знања и вештина из различитих области науке и уметности, реконструкција Културног центра, обнова Библиотеке Милован Глишић, изградња модерне Хале спортова, увођење топлотног система на биомасу, километри водоводних мрежа, мостова и путева који нас повезују са светом – подвизи су ка добру. Духовном, менталном и фичком добру свих грађана, добру друштвене заједнице којој припада сјајна будућност. Свети Сава је мудро зборио да треба ширити мир и љубав и уместо гнева научити се да кажемо – благослови и опрости брате.Поучени мудрошћу нашег светог учитеља, сетимо се ко смо, будимо људи и негујмо добро у себи!- поручио је Јанковић.

Pročitajte i  Стари мост који важи за најлепши у Србији: Некада је имао важну улогу, а данас мало ко за њега зна
Говор председника општине Мионица Бобана Јанковића

Беседу о Светом Сави одржао је настојатељ манастира Светих Aпостола Петра и Павла у Рибници монах Арсеније Јовановић, а затим је уследио богат културно-уметнички програм у којем су учествовали чланови фолклорног ансамбла КУД Војвода са играма из Неготина, Лесковца и из централне и западне Србије. Eтно група Мионе и полазници школе глуме, који функционишу при Центру за образовање и развој Мионица, млади гуслар Стефан Милић, као и професорски дуо Димитрије Томић на клавиру и Александра Бенгин на виолончелу који су изводили композиције класичне музике.

Pročitajte i  Основна школа „Милан Ракић“ заузела почасно место на образовној мапи света

Општина Мионица је ове године установила и Светосавскунаграду за посебно истакнутог и награђиваног ученика у претходној школској години. Њен први добитник је ученик осмог разреда Основне школе Милан Ракић из Мионице и ученик музичке школе Живорад Грбић из Ваљева на одсеку за хармонику Влајко Јовановић. Млади хармоникаш je победник бројних европских и светских такмичења младих музичара. Председник општине Мионица Бобан Јанковић му је лично уручио плакету и комплет сабраних дела владике Николајa.

Pročitajte i  Почела „Дечија недеља“: Мионички трг украшен највеселијом игром и осмесима малишана
Добитник Светосавске награде млади уметник Влајко Јовановић
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име