Спој културе и духовности: У Мионици отворена изложба икона „Дрво небеско“

0
414

Мионички Културни центар је у сарадњи са општином Мионица приредио изложбу икона Ненада Хубера „Дрво небеско“. Изложба је отворена у петак 16. октобра, а поред Хуберових икона представљене су и ручно рађене дрвене кутије за вино Радослава Хаџића. У уметничком делу програма наступила је етно група „Мионе“ из Мионице, док је о иконама Ненада Хубера говорила свестрана уметница, модна креаторка, костимографкиња, таписеристкиња и сцениграфкиња Загорка Стојановић.

– У сваком православном дому икона је постављена на најлепше место. Само сликање иконе је литургијски чин. Хуберове иконе су литургија његове душе. Ове иконе пред нама су ауторово богослужење, онострани доживљај кроз који нам даје слике његових визија. Оне изливају светлост на нас, говоре својим линијама и бојама и живо сведоче о истинској реалности другог света, преносећи на нас лепоту Хуберове душе – нагласила је Загорка Стојановић.

Ненад Хубер живи и ради у Белановици. Слика од детињства, а иконописањем се бави већ 25 година. До сада је излагао на 60 самосталних и преко 100 колективних изложби. Радови му се налазе у два музеја, 18 цркава и у бројним приватним збиркама у земљи и иностранству.

-Велика ми је част што вечерас присуствујем отварању изложбе икона. Наши преци су одувек повезивали културу и духовност, а нама је да то наставимо. Чувајући и негујући нашу традицију хранимо сопствену душу и јачамо заједницу у којој живимо – за ову прилику изјавио је  председник општине Мионица Бобан Јанковић.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име