У Мионици почели јубиларни 25. „Мишићеви дани“

0
449
Почели "Мишићеви дани"

У Мионици су данас полагањем венаца почели 25. Мишићеви дани, полагањем венаца на споменик славном војводи на Мишићевом тргу. Венце су положили председник општина Мионица Бобан Јанковић, представници Војске Србије пуковник Саша Стоиљковић, потпуковник Милинко Ненадовић и мајор Зоран Дракулић. У делегацији су били и заменик председника и председник скупштине општине, начелник полицијске управе Мионица Милан Поповић као и представници удружења пензионера и други званичници. Након полагања венаца делегација је посетила родну кућу војводе Живојина Мишића у мионичком селу Струганик.

У склопу Мишићевих дана, ове године се обележава и 100. година од смрти Живојина Мишића, који је рођен у мионичком селу Струганик.

Јубиларни, 25. “Мишићеви дани” одржаће се од 16. до 20. јула у Мионици.

– Мишићеви дани су најзначајнија манифестација за нашу општину, и једна од најзначајнијих манифестација у Србији. Мишићеви дани су посвећени очувању историјских и културних вредности и традиције српског народа. Величанствено јунаштво Мишића и српских војника нас обавезују да будемо достојни чувари херојског наслеђа! У част војводе Живојина Мишића ове године уз подршку Владе Србије и Министарства културе почињемо градњу Куће Колубарске битке, којом ћемо јуначко дело Мишића и српских војника, сачувати од заборава и учинити доступним новим генерацијама. Поштујући традицију Мионица ове године улаже значајна средства у своју будућност. У сарадњи са Владом, министарствима и Канцеларијом за јавна улагања планирамо да реализујемо велики број пројеката у области школства, здравства, путне и комуналне инфраструктуре, а унапредићемо и нашу туристичку понуду – каже Бобан Јанковић председник општине Мионица.

У оквиру манифестације наступиће културно-уметничка друштва, организоваће се изложбе дечијих радова и спортски сусрети. Вечерас у 21 час почиње концерт Данице Крстић на Тргу војводе Живојина Мишића. А поводом јубилеја организовани су концерти Саше Матића 19. јула и Милице Павловић 20. јула. Концерти почињу у 21 сат на Тргу Живојина Мишића.

Војвода Живојин Мишић један је од најславнијих војсковођа у нашој историји.  Рођен је у селу Струганик, општина Мионица, где се и данас налази његова кућа као културно добро од великог значаја.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име