У шест мионичких села проглашена ванредна ситуација: Општина обезбедила 20 цистерни са пијаћом водом

0
138

Ради обезбеђивања редовног водоснабдевања у Мионици у делу општине проглашена је ванредна ситуација. По налогу председника општине и председника општинског штаба за ванредне ситуације Бобана Јанковића биће набављено 20 цистерни од 1000 литара како би се обезбедило да пијаћа вода буде доступна свим грађанима. Ванредна ситуација је проглашена у шест горњих села, Мратишић, Осеченица, Буковац, Голубац, Рајковић и Робаје.

Извод за пуњење цистерни ће бити постављен у Врујцима и тако ће се растеретити резервоар „Разбојиште“. Tиме ћемо добити додатне количине воде у водоводу што ће покрити кориснике који се налазе на вишим котажама. Такође ће бити упућен апел Војсци Србије да у Мионицу пошаље један број мобилних цистерни капацитета 8000 литара које би биле употребљене за водоснабдевање домаћинства у селима.

Pročitajte i  Општина Мионица покренула акцију „Дрво генерације“: У плану садња око 1300 садница

На седници је донета одлука о строгој забрани употребе пијаће воде за заливање и друге намене, за време трајања ванредне ситуације, а инспекција је добила налог да врши појачан надзор на терену.

– Услед дуготрајних суша и драстично повећане потрошње воде опао је притисак у градском водоводу и он више није у могућности да испоручи воду до свих корисника.

Pročitajte i  Мионица постаје еколошка оаза: У плану уклањање дивље депоније, изградња рециклажног дворишта, канализације, пречистача и паркова

Ванредна ситуација је привремено решење које нам омогућава да обезбедимо довољне количине воде становницима Мионице који живе у удаљеним селима. Паралелно с тим радимо на појачавању капацитета општинског водовода. Већ смо прикључили додатни бунар у Врујцима, а испитује се квалитет нове бушотина у Голупцу. А настављамо са бушењем и испитивањем нових бунара. Ванредна ситуација ће трајати све док не омогућимо довољне количине воде за редовно водоснабдевање – рекао је Бобан Јанковић након седнице Општинског штаба за ванредне ситуације.

На седници Штаба констатовано је да изворишта воде имају смањену снагу услед снажних и дуготрајних врућина без озбиљних падавина. Констатовано је чак и то да је река Рибница готово пресушила, што је показатељ, закључено је на седници штаба, о снази сушног периода који је довео до прекомерне потрошње воде која је у односу на 2018. годину већа чак 2 пута.

Pročitajte i  Мионица ће четврти пут за редом бити домаћин бициклистиче трке „Кроз Србију“

У општини Мионица очекују да ће до краја године бити завршене све неопходне припремне радње за укључивање додатних изворишта, чиме ће у потпуности бити стабилизовано и дугорочно решено водоснабдевање свих корисника.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име