Троје наставника из Србије, међу којима је и Драган Кувељић, учитељ у Основној школи Милосав Стиковић са Коловрата, ушли су у најужи круг кандидата за титулу најбољег наставника света.

Критеријуми које су кандидати морали да испуне су употреба ефективних наставних пракси које утичу на квалитет образовања на глобалном нивоу, употреба иновативног наставног програма који је инспирисан методама које решавају нове изазове у будућности, лична постигнућа, утицај на заједницу, развијање ученика као грађанина света, препознавање њиховог рада од заједнице. Кувељић их је све испунио.

„Трудио сам се да ученици буду сопствени конструктори знања до којих долазе како би оно било трајно и употребљиво, да што више раде кроз интеракцију. Школа није наставник који стоји испред 30 ђака, учење не зависи од тога шта ће неко да нам каже већ шта ћемо ми урадити да научимо. Учио сам их да буду сигурни и аутентнични и да аргументовано бране оно што су научили“, каже Кувељић.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

И његове бивше ученице тврде да он заслужује ову титулу, јер нису похађале класичан разред, већ „креативно одељење маште“.

„На часовима смо учили доста о општем образовању, слушали композиције, посећивали друге институције, ученици из других градова су долазили код нас, учествовали смо у разним манифестацијама. Учио нас је да имамо своје мишљење, да радимо тимски и трудио се да из сваког извуче највише што може. Никада у школу нисмо долазили са страхом, јер нам је учитељ био партнер, часови су били разноврсни, занимливи и пуни смеха“, прича Ивона Дуцић која је ове године проглашена за ђака генерације средњих школа у Пријепљу, док Ленка Лазаревић каже да су једва чекали да дођу у школу јер им је учитаљ развијао самопоуздање, позитивно мишљене и критичку свест.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Учитељ код кога деца брину о цвећу, птицама и рибицама, слободно излазе са часа ако имају потребе, уче у природи и у другим институцијама тврди да је писменост једнако важна као креативност и да је кративном, а не традиционалном раду са децом место у образовању Србије.

„Не треба вршити толики притисак на децу, већ на амбијент, јер они уче из окружења. Требало би мењати окружење и нас, да би се они на неки начин променили“, каже Кувељић.

Поред њега кандидати за најбоље наставнике света су и Татјана Марковић Топаловић, наставница физике у средњој школи Др Андра Јовановић у Шапцу и Катарина Вељковић, наставница рачунарства и информатике у Првој крагујевачкој гимназији.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

О најбољима у Србији је одлучио жири националног такмичења, а Удружење „Живојин Мишић“ прогласило је победнике који ће се борити за титулу најбољег на свету у оквиру пројекта „National Teacher Prize“ који је део пројекта „Global Teacher Prize“, а који организуке “Varkey” фондација.

„Кроз овај пројекат желимо још једном да похвалимо, наградимо и охрабримо изузетне наставнике у Србији и дамо им могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања“, кажу у Удружењу „Живојин Мишић“.

Почетком децембра “Varkey” фонадација прогласиће 50 најбољих едукатора света и уколико се неко од наших наставника пласира у Топ 50 имаће прилику да се бори за награду од милион долара, коју би требало да уложи у образовни систем своје земље.

Танјуг

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име