Šta predstavljaju ukrasi na slavskom kolaču: Saznajte njihovu pravu simboliku ali i način kako da ih sami napravite

0
4400

Kada se uoči samog dana slave završe sve pripreme za sutrašnji dan, osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima, mesi se slavski kolač. Njegov izgled u mnogome zavisi od umešnosti domaćice, ali svaka se potrudi da ga s velikom ljubavlju ukrasi na što bolji način.

slavski kolač ukrasi

Svaki slavski kolač sadrži neke zajedničke elemente – simbole stare koliko i tradicija proslavljanja krsne slave. Ali, da li ste u stvari znali šta znače svi ti simboli kojim se ukrašava jedan slavski kolač?

Sam slavski kolač je simbol tela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Za utiskivanje ovoga znaka koristi se naročiti drveni pečat koji se kupuje u crkvi, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno.

ukrasi slavski kolač

U sredini kolača se obavezno zabode parče osvećenog bosiljka.

Pročitajte i  Božićna pogača: Recept za česnicu iz šumadijskog kraja

Ostali simboli kojima se slavski kolač ukrašava variraju od domaćinstva do domaćinstva i obično predstavljaju želje domaćice koje ona upućuje svojoj celoj porodici. Ovo su neki od najčešćih oblika i njihove simbolike:

Klasje žita – rodna godina;

Grožđe/Burence – isto ili, u vinogradarskim krajevima, berićetna godina sa mnogo vina;

ukrasi slavski kolač

Ptica – zdravlje, veselje i mir u kući;

Knjiga – znanje, uspeh u školi ili poslu;

Cveće – lepota, čistota duše i tela.

Šta je potrebno za ukrase na slavskom kolaču?

ukrasi slavski kolač

Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe ali elastično testo od sledećih sastojaka:

110 g brašna
2 kašičice soli
2 kašičice gustina
oko 0,1 – 0,2 dl vode
kuhinjska providna folija.

Sve sastojke sjedinite i mesite malo duže, kako bi se masa dobro sjedinilo a testo bilo elastično. Kada ste to uradili, zavite testo u providnu kuhinjsku foliju i ostavite 15-ak minuta da se “odmori”. Nakon toga počnite da pravite ukrase.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

Evo kako da napravite klas žita, pticu, cvet i grozd.

Klas žita

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na vašoj slavskoj pogači potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst.

Nakon toga uzeti valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecati testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita.

Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor.

Gornji deo treba oblikovati kao vrat, glava i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testi i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

Cvet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvet.

Pročitajte i  Običaji na Krstovdan koje svaki Srbin treba da ispoštuje

Ukoliko želire ruže, takođe je potrebno modlom oblikovati krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom.

Grozd

Da biste vaš slavski kolač ukrasili grozdom od testa, potrebno je prvo napraviti dva valjka. Jedan dužine oko 15 cm i 2mm debljine, a drugi iste te debljine ali oko 2 cm dužine.

Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po 4 veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke.

Izvor: Dnevno, Moj ručni rad

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime