UKUSNE BOJE JESENI: 4 namirnice koje će vam produžiti život i sprečiti opasne bolesti

Dolazi nam jesen a sa njom i plodovi prirode u toplim i jarkim bojama. Upravo su u tim bojama sadržani brojni razlozi zdrastvanih prednosti.

bundeva-6001

Za vas smo priredili listu plodova-riznicu hranjivih materija i fito-hemikalija, neki od njih nam daruje jesen, a neki su poželjni da se jedi bas u ovo prelazno doba zbog velike količine hranjivih materija koje sadrže.

1.Kesten

Poznato je sto različitih vrsta kestena. Razlikuju se od ostalih koštunjavih plodovazbog nižeg udela masti i visokog udela skroba. Imaju posebnu teksturu i sladak, blag ukus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđem pirinču, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerali koji su nam potrebni u vrlo malilm količinama) Kesten je jednini koštunjavi plod koji sadrži vitamin C, a prestavlja izvrstan izvor vitamina B6 i dobar izvor kalijuma i folne kiseline.

Pročitajte i  Maska za oporavak kose i jačanje dlake: Budite nežni prema svojoj kosi uz pomoć prirodnih sastojaka

kesten1


2.Orasi

U svom sastavu imaju veliku količinu masti, pa su stogasvojevrsne energetske bombe. Svakako valja istaknuti da su masti koje sadrže orasi uglavnom višestruko nezasićene, dakle radi se o onim mastimakoje su poželjne u ishrani čoveka današnjice. Naime tokom proteklih stotinak godina,tzv.trend zapadnjačke ishrane zanemario je unos ovih vrednih masnoća.orasi-na-slici


3.Jabuka

Jedna jabuka srednje veličineosiguravam 3 grama vlakana, što je više od 10% preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7,g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana jabuka poseduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišenog nivoa holesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti i pospešuje varenje!

Pročitajte i  Maska za oporavak kose i jačanje dlake: Budite nežni prema svojoj kosi uz pomoć prirodnih sastojaka

Gala Apples --- Image by © Michael A. Keller/Corbis

4. Bundeva

Bundeva je dobar izvor vitamina A i C, kao i proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa, a pritom sadrži vrlo malo masnoća. Njene semenke bogate su proteinima,gvoždem,cinkom,magnezijumom, manganom i vitaminom K. U tradicionalnom isceljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama obolelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike.

bundeva-6001

Dijetalna je hrana za gojazne osobe i dijabetičare, kao i onima sa oboljenjem želuca i tankih creva i kod pojave krvavih proliva. Protiv upale jajnika i problema menopauze treba je redovnije, u većoj količini, jesti i piti njen sok. Zapaženo je da bundeva dobro čini i obolelima od psorijaze (diuretsko dejstvo). Kod zapaljenja bubrega ili bešike savetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane, bundeve sa malo paradajza i seckanog crnog luka koji je začinjen kašikom pavlake. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba je sveže nastruganu staviti kao oblog, te držati duže privijenu.

Pročitajte i  Maska za oporavak kose i jačanje dlake: Budite nežni prema svojoj kosi uz pomoć prirodnih sastojaka
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->