Београђанин на аранђеловачком вашару за 1000 динара купио уметничко дело вредно милиона евра

0
646

М. Марковић (45) из Београда, који се случајно обрео на вашару у Аранђеловцу, обилазећи уличне тезге и продавце застао је испред продаваца слика. У мору слика, ипак му је једна запала за око – платио ју је свега хиљаду динара, а онда је уследио међународни хаос, пише Аранђеловацинфо.рс.

Марковић је, наиме, купио уметничко дело “Конгрегација напушта Реформисану цркву у Нојнену“ једну од две украдене слике Винсента Ван Гога.

– Сасвим случајно сам се обрео на вашару у Аранђеловцу, и пошто сам љубитељ уметности, и пасионирани купац слика, приметио сам да се на јендој тезги продају слике, и баш ова ми је привукла пажњу. Платио сам је свега хиљаду динара, а када сам дошао кући укуцао сам на интернету не би ли сазнао о чијој се реплици ради, али сачекало ме је изненађење од којег и сада дрхтим, посведочио је Марковић.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

У децембру 2002. године украдене су две слике из Музеја Винсента Ван Гога у Амстердаму. За само неколико минута два лопова су провалила и узела слике “Конгрегација напушта Реформисану цркву у Нојнену“ и “Поглед на море у Схевенингену”.

слика ван гога

Заједно, слике вреде око 25 милиона фунти. Лопови су осуђени на затвор годину дана касније, и све до данас сликама није могло да се уђе у траг.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

– По ономе што сам ја видео, а што су потврдили пар угледних антиквара, реч је о слици Ван Гога, које је украдена. О томе најбоље сведочи и његов потпис, и по речима свих експерата који су га видели потврдили су да је оригиналан. Ових дана очекујем долазак делегацију из Музеја из Амстердама који треба да потврде аутентичноост, а онда ћемо се договорити и за коју суму ће слика бити враћена музеју – рекао је овај Србин за холандски портал амстердам њуз.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Да ли ће Марко Марковић постати милионер, и како ће се завршити ова прича, и одакле Ван Гог на вашару сазнаћемо ускоро.

Vinsent-Van-Gog2-640x443opanak/arandjelovacinfo.rs/webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име