Beograđanin na aranđelovačkom vašaru za 1000 dinara kupio umetničko delo vredno miliona evra

0
446

M. Marković (45) iz Beograda, koji se slučajno obreo na vašaru u Aranđelovcu, obilazeći ulične tezge i prodavce zastao je ispred prodavaca slika. U moru slika, ipak mu je jedna zapala za oko – platio ju je svega hiljadu dinara, a onda je usledio međunarodni haos, piše Aranđelovacinfo.rs.

Marković je, naime, kupio umetničko delo “Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ jednu od dve ukradene slike Vinsenta Van Goga.

– Sasvim slučajno sam se obreo na vašaru u Aranđelovcu, i pošto sam ljubitelj umetnosti, i pasionirani kupac slika, primetio sam da se na jendoj tezgi prodaju slike, i baš ova mi je privukla pažnju. Platio sam je svega hiljadu dinara, a kada sam došao kući ukucao sam na internetu ne bi li saznao o čijoj se replici radi, ali sačekalo me je iznenađenje od kojeg i sada drhtim, posvedočio je Marković.

Pročitajte i  Velike promene pred finale Eurosonga: Evo koju je poziciju naša Konstrakta sada zauzela na kladionicama

U decembru 2002. godine ukradene su dve slike iz Muzeja Vinsenta Van Goga u Amsterdamu. Za samo nekoliko minuta dva lopova su provalila i uzela slike “Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ i “Pogled na more u Sheveningenu”.

slika van goga

Zajedno, slike vrede oko 25 miliona funti. Lopovi su osuđeni na zatvor godinu dana kasnije, i sve do danas slikama nije moglo da se uđe u trag.

Pročitajte i  Ja sam dete, ali znam šta je OTADžBINA: Pogledajte kako se princ Petar III Karađorđević, koji je juče abdicirao, prvi put obratio Srbima

– Po onome što sam ja video, a što su potvrdili par uglednih antikvara, reč je o slici Van Goga, koje je ukradena. O tome najbolje svedoči i njegov potpis, i po rečima svih eksperata koji su ga videli potvrdili su da je originalan. Ovih dana očekujem dolazak delegaciju iz Muzeja iz Amsterdama koji treba da potvrde autentičnoost, a onda ćemo se dogovoriti i za koju sumu će slika biti vraćena muzeju – rekao je ovaj Srbin za holandski portal amsterdam njuz.

Pročitajte i  Glamočko gluvo kolo: Ponos Ličana i Krajišnika, najbolje narodno kolo u Evropi, a od 1982. deo UNESKOVE svetske kulturne baštine

Da li će Marko Marković postati milioner, i kako će se završiti ova priča, i odakle Van Gog na vašaru saznaćemo uskoro.

Vinsent-Van-Gog2-640x443opanak/arandjelovacinfo.rs/webtribune.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime