Umetnost koja se neguje u Mionici: Posetite Tkački dvor Rakari i naučite osnove tkanja od vrhunskog majstora tog zanata

0
1725
Izvor: Pinterest

Tkački dvor Rakari predstavlja kulturno ekološko zanatsko udruženje, koje se nalazi u selu Rakari na teritoriji opštine Mionica. Udruženje je osnovala Zagorka Stojanović, srpska slikarka, tapiserist i kostimograf, sa velikom željom da prenosi tkanje svima koji imaju potrebu da nitima ostvaruju svoje potrebe za umetnošću. Zagorka je velika beogradska samostalna umetnica koja se bavi  ilustracijom, modnim kostimom, scenografijom, kostimografijom i tapiserijom. Usavršavala se na studijskim putovanjima u Italiji i Poljskoj. Učestvovala  je na više od sedamdeset kolektivnih  izložbi u svetu gde je uvek sa ponosom  predstavljala svoju zemlju. Organizovala je preko četrdeset samostalnih izložbi, a ujedno je i dobitnica 12 nagrada za tapiserije i kostime. Njene tapiserije krase mnoge  prostore moderne arhitekture. Zagorkine savršene tapiserije i ikonotkanja, sa zlatnim nitima Ahtirskom Bogorodicom, stigle su do privatnih zbirki i muzeja , Amerike i Južne Afrike.

Bila je kostimograf u mnogim pozorištima širom eks Jugoslavije, Rumunije i Francuske (do sada je uradila kostime za više od sto predstava). U mnogim filmovima, TV serijama, dramama, šou programima, TV prenosima nosili su se njeni kostimi. 1998. godine snimila je TV feljton „ Zagorka “ u produkciji RTS.

U dvorištu imanja daruje “Pozornicu pod lipom” (lipa je stara preko 150 godina) na kojoj se svake godine održavaju predstave. Zagorka želi da čuvajući čast i čistotu našeg nasleđa sačuva pamet i zdravlje. Predstavila je u našoj javnosti šik šajkače od neočekivanih materijala, kao najbolji osavremenjeni suvenir, jer je šajkača nezaobilazni deo naše nošnje.

Izvor: Zagorka.info

Zagorka Stojanović danas živi i stvara u Rakarima, između Mionice i Banje Vrujci. Tkanje je odabrala jer smatra da je narodu u svakom vremenu važno da prepozna svoju tradiciju. U Rakarima je obnovila domaćinstvo Stojanović i nastavila tradiciju otvorene domaćinske kuće.

Izvor: Zagorka.info

Ova vrsna umetnica svetskog glasa, svoje bogato znanje i iskustvo u tkanju  sa velikom ljubavlju prenosi na raznim kursevima, letnjim školama i radionicama koje organizuje.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime