Унапређење безбедности деце у саобраћају: Општина Мионица низом спроведених акција истиче важност и значај ове теме

0
865

Када су у питању деца, родитељи данас не воде само рачуна о њиховом здрављу, које им је наравно на првом месту, већ брину и за њихову безбедност у саобраћају. Опасности у саобраћају вребају са свих страна и зато је јако важно да се деца од најранијег доба уче основним правилима која су везана за безбедност у саобраћају.

Законом је тачно дефинисано којих се све правила морају придржавати сви учесници у саобраћају без обзира да ли су они пешаци, возачи, путници у превозном средству, бициклисти…

Безбедности деце у саобраћају у Мионици се посвећује посебна пажња где локална самоуправа спроводи различите активности.

Савет за безбедност у Мионици низом спроведених акција истиче важност безбедности деце у саобраћају. До сада су спроведене три акције, али се свакако ту неће стати јер су у плану и нови пројекти везни за ову важну тему.

Од јанура 2017. године, у општини Мионица је почела бесплатна додела ауто-седишта за децу узраста од шест месеци и више. Само од почетка ове године, подељено је 60 ауто-седишта за безбедну вожњу мионичких малишана. Акција доделе ауто-седишта ће се наставити и у будућности.

Поред ове активности, на почетку школске године, ђацима првацима су подељени светлоодбојни прслуци и приручници за правилно понашање деце у саобраћају. Такође је за ове малишане организована и теоријска и практична настава о најважнијим правилима понашања у саобраћају.

Том приликом, председник општине Мионица, Бобан Јанковић је изјавио:

“Нама је безбедност деце у саобраћају најбитнија и због тога локална самоуправа чини све што је у њеној моћи да не би дошло до нежељених ситуација. Едукација је веома важна и због тога је одлучено да савет за безбедност саобраћаја организује предавање о правилима понашања у саобраћају за наше ђаке прваке.”

Последња у низу акција је и најатрактивнија, не само за  мионичке малишане, већ за све узрасте и генерације. Како би се повећала безбедност најмлађих приликом преласка улице, и како би они на време научили основна правила понашања на улици, испред вртића „Невен“ осликане су две зебре. Узбуђени и пресрећни малишани из вртића  у гласу објашњавају да једна зебра представља прелаз а друга животињу из Африке. Ове зебре су дело сликара Милоја Митровића из Ваљева који је до сада насликао 50 зебри. Он сматра да је ово идеалан начин да се деца упознају са основним правилима како би се научили основе понашања у „џунгли на асфалту“.

„Овакав један креативан начин осликавања пешачких прелаза свакако је едукативан за наше најмлађе у области саобраћаја и саобраћајне сигнализације, оно што их спрема сутра за живот као учеснике у саобраћају”, каже Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име