Unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju: Opština Mionica nizom sprovedenih akcija ističe važnost i značaj ove teme

0
667

Kada su u pitanju deca, roditelji danas ne vode samo računa o njihovom zdravlju, koje im je naravno na prvom mestu, već brinu i za njihovu bezbednost u saobraćaju. Opasnosti u saobraćaju vrebaju sa svih strana i zato je jako važno da se deca od najranijeg doba uče osnovnim pravilima koja su vezana za bezbednost u saobraćaju.

Zakonom je tačno definisano kojih se sve pravila moraju pridržavati svi učesnici u saobraćaju bez obzira da li su oni pešaci, vozači, putnici u prevoznom sredstvu, biciklisti…

Bezbednosti dece u saobraćaju u Mionici se posvećuje posebna pažnja gde lokalna samouprava sprovodi različite aktivnosti.

Savet za bezbednost u Mionici nizom sprovedenih akcija ističe važnost bezbednosti dece u saobraćaju. Do sada su sprovedene tri akcije, ali se svakako tu neće stati jer su u planu i novi projekti vezni za ovu važnu temu.

Od janura 2017. godine, u opštini Mionica je počela besplatna dodela auto-sedišta za decu uzrasta od šest meseci i više. Samo od početka ove godine, podeljeno je 60 auto-sedišta za bezbednu vožnju mioničkih mališana. Akcija dodele auto-sedišta će se nastaviti i u budućnosti.

Pored ove aktivnosti, na početku školske godine, đacima prvacima su podeljeni svetloodbojni prsluci i priručnici za pravilno ponašanje dece u saobraćaju. Takođe je za ove mališane organizovana i teorijska i praktična nastava o najvažnijim pravilima ponašanja u saobraćaju.

Tom prilikom, predsednik opštine Mionica, Boban Janković je izjavio:

“Nama je bezbednost dece u saobraćaju najbitnija i zbog toga lokalna samouprava čini sve što je u njenoj moći da ne bi došlo do neželjenih situacija. Edukacija je veoma važna i zbog toga je odlučeno da savet za bezbednost saobraćaja organizuje predavanje o pravilima ponašanja u saobraćaju za naše đake prvake.”

Poslednja u nizu akcija je i najatraktivnija, ne samo za  mioničke mališane, već za sve uzraste i generacije. Kako bi se povećala bezbednost najmlađih prilikom prelaska ulice, i kako bi oni na vreme naučili osnovna pravila ponašanja na ulici, ispred vrtića „Neven“ oslikane su dve zebre. Uzbuđeni i presrećni mališani iz vrtića  u glasu objašnjavaju da jedna zebra predstavlja prelaz a druga životinju iz Afrike. Ove zebre su delo slikara Miloja Mitrovića iz Valjeva koji je do sada naslikao 50 zebri. On smatra da je ovo idealan način da se deca upoznaju sa osnovnim pravilima kako bi se naučili osnove ponašanja u „džungli na asfaltu“.

„Ovakav jedan kreativan način oslikavanja pešačkih prelaza svakako je edukativan za naše najmlađe u oblasti saobraćaja i saobraćajne signalizacije, ono što ih sprema sutra za život kao učesnike u saobraćaju”, kaže Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime