Upoznajte Sopotnicu, selo sa najlepšim vodopadima u Srbiji pred čijom lepotom zastaje dah

0
1082
Foto: Srbiju volimo

Veličanstveni vodopadi, neobične planinske kućice, prepoznatljiva trpeza i priroda kakva se ne viđa svakoga dana. Sve su to odlike Sopotnice, jedinstvenog sela na 1.200 metara nadmorske visine i pravog bisera starovlaškog kraja.

Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik, a od grada je udaljeno oko 15 km. To je srpsko selo najlepših žubornih vrela i slapova.

Foto: Srbiju volimo
Foto: Srbiju volimo

Vodopadi koji nastaju iz reke Sopotnice visoki su do 20 m. Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice.

Pročitajte i  Beogradske pijace: Proglašeni šampioni bezgotovinskih transakcija za april

Simbol Sopotnice je i siga od koje su izgraćeni obližnji srednjovekovni manastiri Mileševa, Sopoćani i Davidovica, čuvena Ćuprija na Drini. Siga je uklesana u kuće, vodenice i valjarice, crkvu i Planinarski dom.

Foto: Srbiju volimo
Foto: Srbiju volimo

Sopotnica je prvo selo u srednjem Polimlju koje se našlo u zvaničnoj ponudi „Odmor na selu” Turističke organizacije Srbije. Na području Sopotnice kategorisano je 11 domaćinstava sa 28 ležajeva. U domaćinstvima turisti mogu okusiti čuvenu Sopotničku trpezu (med, pogače, pite od sira, heljde, zelja, sir, rakija od divljih krušaka).

Pročitajte i  Ja sam dete, ali znam šta je OTADžBINA: Pogledajte kako se princ Petar III Karađorđević, koji je juče abdicirao, prvi put obratio Srbima
Foto: Srbiju volimo
Foto: Srbiju volimo

Područje oko Sopotničkih slapova Uredbom Vlade Republike Srbije proglašeno je za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja 1. kategorija Spomenik prirode “Slapovi Sopotnice”.

Ovde je jednostavno nemoguće ne uživati. Zvuci nadaleko poznatih sopotničkih vodopada i vruća pogača, kajmak i sir po kojima je ovo selo poznato, idealna su kombinacija. Kada tome dodate i odmor na sveže pokošenoj zelenoj travi čiji miris opija, užitak je potpun!

Pročitajte i  Uskršnji zeka koji deci donosi poklon: Zašto je zec simbol Vaskrsa ako kokoška nosi jaja u gnezdu?
Foto: Srbiju volimo
Foto: Srbiju volimo

Opanak, Srbiju volimo

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime