Упознајте Сопотницу, село са најлепшим водопадима у Србији пред чијом лепотом застаје дах

0
1234
Фото: Србију волимо

Величанствени водопади, необичне планинске кућице, препознатљива трпеза и природа каква се не виђа свакога дана. Све су то одлике Сопотнице, јединственог села на 1.200 метара надморске висине и правог бисера старовлашког краја.

Село Сопотница лежи на обронцима планине Јадовник, а од града је удаљено око 15 km. То је српско село најлепших жуборних врела и слапова.

Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Водопади који настају из реке Сопотнице високи су до 20 m. Атрактивни водопади и слапови дају непоновљиве украсе уткане у амбијент древне сеоске архитектуре коју чине воденице и ваљарице.

Pročitajte i  Како је 13 београдских насеља добило име: Бежанија, Миљаковац, Жарково, Миријево... имају интересантне приче о свом настанку

Симбол Сопотнице је и сига од које су изграћени оближњи средњовековни манастири Милешева, Сопоћани и Давидовица, чувена Ћуприја на Дрини. Сига је уклесана у куће, воденице и ваљарице, цркву и Планинарски дом.

Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Сопотница је прво село у средњем Полимљу које се нашло у званичној понуди „Одмор на селу” Туристичке организације Србије. На подручју Сопотнице категорисано је 11 домаћинстава са 28 лежајева. У домаћинствима туристи могу окусити чувену Сопотничку трпезу (мед, погаче, пите од сира, хељде, зеља, сир, ракија од дивљих крушака).

Pročitajte i  Била је једна од НЕСТВАРНО ЛЕПИХ ЖЕНА са наших простора: Стекла светску славу, а због љубави са ОЖЕЊЕНИМ ПРЕДСЕДНИКОМ нашла се у центру планетарног скандала
Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Подручје око Сопотничких слапова Уредбом Владе Републике Србије проглашено је за заштићено природно добро од изузетног значаја 1. категорија Споменик природе “Слапови Сопотнице”.

Овде је једноставно немогуће не уживати. Звуци надалеко познатих сопотничких водопада и врућа погача, кајмак и сир по којима је ово село познато, идеална су комбинација. Када томе додате и одмор на свеже покошеној зеленој трави чији мирис опија, ужитак је потпун!

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година
Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Опанак, Србију волимо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име