Упознајте Сопотницу, село са најлепшим водопадима у Србији пред чијом лепотом застаје дах

0
1356
Фото: Србију волимо

Величанствени водопади, необичне планинске кућице, препознатљива трпеза и природа каква се не виђа свакога дана. Све су то одлике Сопотнице, јединственог села на 1.200 метара надморске висине и правог бисера старовлашког краја.

Село Сопотница лежи на обронцима планине Јадовник, а од града је удаљено око 15 km. То је српско село најлепших жуборних врела и слапова.

Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Водопади који настају из реке Сопотнице високи су до 20 m. Атрактивни водопади и слапови дају непоновљиве украсе уткане у амбијент древне сеоске архитектуре коју чине воденице и ваљарице.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Симбол Сопотнице је и сига од које су изграћени оближњи средњовековни манастири Милешева, Сопоћани и Давидовица, чувена Ћуприја на Дрини. Сига је уклесана у куће, воденице и ваљарице, цркву и Планинарски дом.

Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Сопотница је прво село у средњем Полимљу које се нашло у званичној понуди „Одмор на селу” Туристичке организације Србије. На подручју Сопотнице категорисано је 11 домаћинстава са 28 лежајева. У домаћинствима туристи могу окусити чувену Сопотничку трпезу (мед, погаче, пите од сира, хељде, зеља, сир, ракија од дивљих крушака).

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао
Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Подручје око Сопотничких слапова Уредбом Владе Републике Србије проглашено је за заштићено природно добро од изузетног значаја 1. категорија Споменик природе “Слапови Сопотнице”.

Овде је једноставно немогуће не уживати. Звуци надалеко познатих сопотничких водопада и врућа погача, кајмак и сир по којима је ово село познато, идеална су комбинација. Када томе додате и одмор на свеже покошеној зеленој трави чији мирис опија, ужитак је потпун!

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Фото: Србију волимо
Фото: Србију волимо

Опанак, Србију волимо

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име