Усек у стени Ртња крије тајну Богородице са младим Христом: Исцелитељско место за нероткиње, слабовиде, душевно оболеле

0
5008

Лептерија је најпознатије сокобањско излетиште које је заштићено законом и проглашено пределом изузетних одлика. Налази се у подножју Ртња на северу, Озрена, Лесковика и Девице. С Лептерије се, дрвеним мостићем преко Моравице, долази до стазе која води до природног феномена познатог као Богородица у стени.

Bogorodica-u-steni-glavna-660x330

На први поглед ово место подсећа на улаз у пећину, али је то у ствари усек у стени планине Ртањ. Ипак, лепше га је посматрати мало издаље одакле се јасно оцртавају силуете Богомајке са њеним Младенцем. Удубљење у стени има облике мајке с дететом.

Шта обавезно треба да урадите када се нађете пред овом стеном?

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Према предању, у тој се стени сакрила Богородица с Христом у наручју, бежећи пред Римљанима. Свако ко пред стеном упали свеће, чиниће му се свако добро на овоме свету. Обичај да се Богородици клања, пале свеће и остављају иконице, крстићи и бројанице на овом необичном месту постоји од давнина.

38706500

На ово место многи долазе и више пута годишње јер су се, кажу, уверили да је место исцељујуће. Говори се о томе да је Богородица помогла бројним нероткињама, људима који имају проблем са видом, непокретнима, па и душевно оболелима.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Поред усека се налази и пећина у коју на сваки Велики петак долазе људи и чекају да око три сата после поноћи вода са таванице постане као млеко бела. Само у тој ноћи она капље неколико минута и никада више у току године. Сматра се да је лековита за очи.

Лековите воде овог краја

Поред пута који води ка овом излетишту, одвајање на десно води ка цркви Свете Марије. Недавно је изграђена на темељима старе цркве из 14. века која је била порушена. Посвећена је Рођењу Пресвете Богородице које се светкује 21. септембра. Сматра се да је црква из 13. или почетка 14. века и да су њени ктитори били Стефан и Вук, синови цара Лазара. Срушена је кад и Соко Град, када се турски бег Хамус одметнуо од султана и заузео ово утврђење. Као казнени одред султан шаље Мусу Кесеџију који руши утврђење Сокоград 1413. као и ову цркву.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

crkva-rodjenja-presvete-bogorodice-sokobanjaОвај крај иначе обилује изворима лековитих вода, а поред саме цркве се налази чесма из које тече вода којој се такође приписују исцељујућа својства.

24

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име