UŠTIPCI ZA SVAČIJI UKUS: Mogu biti slatki ili slani, idealni za doručak ili večeru

0
11840
ustipci

Uštipci veoma podsećaju na krofne ali su ipak bliži hlebu po vrsti sastojaka od kojih se prave.  Da biste napravili uštipke potrebni su vam mleko, jaja, brašno, kvasac ili prašak za pecivo, so ili šećer i voda.  Mogu da se jedu sa slatkim ili slanim nadevima. Najčešće se nalaze na meniju Srba, Hrvata i Makedonaca. U crnogorskoj verziji se zovu priganice i prave se bez jaja i mleka.  Služe se, po želji, sa džemom, kajmakom ili sirom.

Evo dva recepta za pravljenje ovog jednostavnog starog jela, idealnog za doručak ili večeru:

Pročitajte i  Сируп који лечи плућа: Само ДВЕ намирнице су вам потребне да се ОТАРАСИТЕ КАШЉА

Slani uštipci

  • 4 cela jaja
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 1/2 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice  soli

U jednu posudu odvojiti pola kilograma brašna i pomešati ga. U drugu posudu staviti jaja, brašno, vodu i so i lagano mutiti mikserom. Postepeno dodavati brašno sa praškom sa pecivo. Kada se sve sjedini kašikom, vadite uštipke i stavljajte ih na zagrejano ulje da se prže do zlatnožute boje. Servirati ih uz sir, kajmak, jogurt, ili uz nešto slatko: džem, med, eurokrem.

Pročitajte i  Хрскаве и преукусне: Обожаваћете палачинке из рерне
Uštipci
Uštipci

Uštipci- Recept sa kvascem

  • 1/2 l mleka
  • 1 kocka kvasca
  • 1kg brašna
  • po potrebi so
  • 3 jaja
  • prstohvat secera

U ugrejano mleko i dodati kvasac, ubaciti prstohvat soli i  sećera i ostaviti da nadodje. Dodati jaja u nadošli kvasac  a  brašno dodavati postepeno da se dobije testo gušće od testa za palačinke i po zelji dodati so. Sve dobro sa varjačom izmešati,  poklopiti i ostaviti da naraste.

Pročitajte i  Тајна за НАЈБОЉЕ бечке шницле на свету: Сочно и хрскаво месо које ће сви обожавати

Nakon sto je testo naraslo,  vaditi ga kašikom i pržiti u zagrejanom dubokom ulju ili masti dok ne dobije  zlatnožutu boju. Poslužiti ih uz slane ili slatke nadeve, mleko ili jogurt u zavisnosti od ukusa vaše porodice.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име