Čuveni “Stojadin” proslavio 50-ti rođendan: Jedan od simbola 20. veka na našim prostorima izvozio se širom Evrope

0
401
Autor: Zastavafan76 (talk) - Sopstveno delo (Zastavafan76), Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10398672

Zastava 101, popularni „Stojadin” pre tri dana proslavio je 50. rođendan, piše list “Politika”.

U Beograd je stigao 16. aprila 1971. godine, a predstavljen je na Sajmu automobila, podsetio je portal AutoRepublika.

Predserijska proizvodnja je počela 16. novembra iste godine, dok su prvi primerci sklopljeni kao rezultat masovno organizovane proizvodnje, a sišli su s proizvodne trake 25. aprila 1972. godine. Proširenje fabrike je kasnilo, pa su u one rane primerke ugrađivani Fijatovi motori i to ne samo iz Italije već i oni koje je Fijat proizvodio u Argentini i Kolumbiji.

Pročitajte i  Potpuni hit na internetu! Domaćice širom sveta su poludele za ovim kolačem od čokolade i jagoda

„Stojadin” se proizvodio sve do 21. novembra 2008. i u tom periodu je iz kragujevačke fabrike izašlo 1.045.458 automobila, što ga čini najprodavanijim modelom Zastave u istoriji.

Ova marka automobile je najviše kupaca imala 1979. godine kada je isporučeno 88.918 vozila, ali je njegova popularnost naglo opala kada je debitovao Jugo.

Primera radi, prvih milion vozila je prodato do 1991. godine, što govori o tome da je tokom poslednjih 18 godina proizvodnje tek nešto više od 45 hiljada kupaca izabralo „Stojadina”.

Pročitajte i  Nije imao NI KAP SRPSKE KRVI, a borio se za našu zemlju i puškom i perom - Svaki ručak završavao je sa “ŽIVELA VELIKA SRBIJA!”

Tokom 38-godišnje proizvodnje malo se izmenio, posebno s dizajnerske strane i to se desilo, recimo, kad su se pojavili kockasti farovi i plastični branici.

Takođe, postojale su verzije sa troje i petoro vrata, kao i one s nekoliko paketa opreme, a najpoznatija je modifikacija sa 1,3-litarskim motorom koji je imao 73 konjske snage, prenosi Tanjug.

Pročitajte i  Narodna verovanja za ljubav: Devojka koja uvek pojede sve iz tanjira imaće lepog muža

Pored svima poznate oznake Zastava 101, „Stojadin” se prodavao i kao Jugo Skala 55/65 i Zastava/Jugo 311/511.

Izvozio se i u Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, a mogao se videti i na putevima država istočnog bloka.

Danas čuvenog “Stojadina” retko gde možemo videti. On je ostao pravi simbol kraja 20. veka i svedok jedog minulog vremena.

Izvor: Politika

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime