Ужичка комплет лепиња: Јединствен СПЕЦИЈАЛИТЕТ који се брзо и лако спрема!

0
3284

Ужички крај препознатљив је по једној веома једноставној, за припрему, и јефтиној брзој храни која се служи и по ресторанима. Kада би Вам неко само донео на тањиру, упитали бисте шта је и о чему се ради када је то само обична лепиња. Не, нисте у праву, то је комплет лепиња.

Оригиналан рецепт за једну особу чине ове намирнице:

1 лепиња,
2 кашике кајмака,
1 јаје,
1 непуна кутлача претопа.
Тај претоп узима се из печењаре, тачније са плеха на којем се накупљала маст током печења, било које врсте меса, углавном свињског. У Ужицу се тај претоп добија јако јефтино или бесплатно.

Pročitajte i  Свети Петар Цетињски ДОНОСИ МИР и СЛОГУ: На данашњи дан испоштујте ОВЕ обичаје и очекује вас благостање

Пошто је овај специјалитет веома брз за припрему, саветујемо Вам да пробате да своје укућане и пријатеље изненадите за један оброк. Идеално време за његову конзумацију био би доручак, јер је калорична бомба, изврстан покретач за цео дан. За кућну варијанту припреме ово су потребни састојци:

1 лепиња
1 јаје
2 кашике кајмака
со
уље
јогурт (кефир, кисело млеко) – по жељи
Начин припреме комплет лепиње

У зависности за колико особа спремате, толико ће вам лепиња бити потребно, па се начин филовања понавља. Лепињу исеците тако да одвојите мањи горњи део који ће вам служити као поклопац. Доњи део лепиње намажите кајмаком, добро утрљајте и ножем у пар наврата на неколико места пробушите лепињу. Након тога, разбијте једно јаје (можете га пре измућкати) и лагано размутите по лепињи. По потреби и жељи додајте со. У међувремену, укључите рерну на 250 степени и оставите да се загреје.

Pročitajte i  СРБИ У ТРАДИЦИЈИ ИМАЈУ ЦРНИ ПЕТАК! Још је Вук Караџић знао за њега и описао га као нешто ЈЕЗИВО! Ево и зашто!

Тепсију намажите са мало уља, убаците лепињу без поклопца и оставите нека се пече 5-10 минута. Затим, ставите остатак лепиње који представља поклопац и оставите да се пече пар минута.

Kајмак се растопио, јаје се скорило, а лепиња се пуши? То је знак, готово је.

Послужите са неким освежавајућим, хладним напитком, по могућности јогуртом.

Pročitajte i  ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН? Сви је користе, а мало ко је свестан њеног ПРАВОГ ЗНАЧЕЊА

Kомплет лепиња углавном се једе рукама, врх лепиње се умаче у средину те се затим прелази на умакање спољних страна.

У кућној варијанти могуће је направити добру копију и без претопа, а посебан савет је да ставите мало више кајмака, надоместиће неопходну сочност.

Избор: Туристичка организација Ужице

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име