Ужичка комплет лепиња: Јединствен СПЕЦИЈАЛИТЕТ који се брзо и лако спрема!

Ужички крај препознатљив је по једној веома једноставној, за припрему, и јефтиној брзој храни која се служи и по ресторанима. Kада би Вам неко само донео на тањиру, упитали бисте шта је и о чему се ради када је то само обична лепиња. Не, нисте у праву, то је комплет лепиња.

Оригиналан рецепт за једну особу чине ове намирнице:

1 лепиња,
2 кашике кајмака,
1 јаје,
1 непуна кутлача претопа.
Тај претоп узима се из печењаре, тачније са плеха на којем се накупљала маст током печења, било које врсте меса, углавном свињског. У Ужицу се тај претоп добија јако јефтино или бесплатно.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Пошто је овај специјалитет веома брз за припрему, саветујемо Вам да пробате да своје укућане и пријатеље изненадите за један оброк. Идеално време за његову конзумацију био би доручак, јер је калорична бомба, изврстан покретач за цео дан. За кућну варијанту припреме ово су потребни састојци:

1 лепиња
1 јаје
2 кашике кајмака
со
уље
јогурт (кефир, кисело млеко) – по жељи
Начин припреме комплет лепиње

У зависности за колико особа спремате, толико ће вам лепиња бити потребно, па се начин филовања понавља. Лепињу исеците тако да одвојите мањи горњи део који ће вам служити као поклопац. Доњи део лепиње намажите кајмаком, добро утрљајте и ножем у пар наврата на неколико места пробушите лепињу. Након тога, разбијте једно јаје (можете га пре измућкати) и лагано размутите по лепињи. По потреби и жељи додајте со. У међувремену, укључите рерну на 250 степени и оставите да се загреје.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Тепсију намажите са мало уља, убаците лепињу без поклопца и оставите нека се пече 5-10 минута. Затим, ставите остатак лепиње који представља поклопац и оставите да се пече пар минута.

Kајмак се растопио, јаје се скорило, а лепиња се пуши? То је знак, готово је.

Послужите са неким освежавајућим, хладним напитком, по могућности јогуртом.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Kомплет лепиња углавном се једе рукама, врх лепиње се умаче у средину те се затим прелази на умакање спољних страна.

У кућној варијанти могуће је направити добру копију и без претопа, а посебан савет је да ставите мало више кајмака, надоместиће неопходну сочност.

Избор: Туристичка организација Ужице

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...