Заборављена јела Србије – слатки укуси Војводине: Ваљушци и штрудла са маком заштитни знак овог краја

Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.

Ваљушци (шуфнудле, њоке, нудле…)

Састојци:

  • 3-4 средња кромпира
  • 400 г брашна
  • 2 јајета
  • мало соли
  • 50 г маслаца
  • 1 кашика уља

И још:

1 . варијанта:

  • млевени кекс
  • шећер
  • прелив из слатка од вишања
  1. варијанта:
  • млевени мак
  • ванилин-шећер
  • шећер

Припрема:

Кромпир скувајте у љусци у сланој води. Ољуштите га, испасирајте, додајте маслац и уље, и све лепо сједините. Умешајте јаја, мало посолите жуманца, уједначите масу и постепено додајте 300 г брашна. Месите као и свако друго тесто, додајући по мало брашна на радну површину да се тесто не би лепило.

Увијте у кесу (да се не би направила корица) и ставите у фрижидер на пола сата. Поделите тесто у ваљке, сеците парчад дужине 1-2 цм, па их растањите руком. Кувајте их у кључалој води с мало уља док не испливају на површину.

Процедите ваљушке, па их поспите кексом и шећером, и прелијте слатком од вишања. Ако више волите мак, онда их поспите маком, ванилин-шећером и шећером.

Војвођански ваљушци

Маковњача

Састојци:

  • 1 кг брашна
  • 1 коцкица квасца
  • 5 дл млека
  • 1 јаје
  • 1 дл уља
  • 1 кашика шећера
  • мало соли
  • 1/2 лимуна
  • 250 г млевеног мака
  • 3 кашике прах-шећера
  • 1 кашика меда
  • 1 жуманце за премазивање

Припрема:

У 2 дл млаког млека размутите квасац с 2 кашичице брашна и шећером, да ускисне. У брашно ставите јаје, мало га посолите, промешајте, па додајте ускисли квасац, уље, лимунов сок и преостало млеко. Умесите тесто, покријте крпом и оставите барем пола сата да надође.

У међувремену га једном премесите и пропремите фил: помешајте мак, мед и прах-шећер.

Надошло тесто поделите на два дела, па их развуците, мало попрскајте уљем и премажите филом.

Уролајте, ставите у подмазан плех и оставите 15 минута да мирује, па премажите жуманцетом и пеците на 180 степени око 50 минута.

Штрудла са маком

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...