Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
Valjušci (šufnudle, njoke, nudle…)
Sastojci:
- 3-4 srednja krompira
- 400 g brašna
- 2 jajeta
- malo soli
- 50 g maslaca
- 1 kašika ulja
I još:
1 . varijanta:
- mleveni keks
- šećer
- preliv iz slatka od višanja
- varijanta:
- mleveni mak
- vanilin-šećer
- šećer
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci u slanoj vodi. Oljuštite ga, ispasirajte, dodajte maslac i ulje, i sve lepo sjedinite. Umešajte jaja, malo posolite žumanca, ujednačite masu i postepeno dodajte 300 g brašna. Mesite kao i svako drugo testo, dodajući po malo brašna na radnu površinu da se testo ne bi lepilo.
Uvijte u kesu (da se ne bi napravila korica) i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo u valjke, secite parčad dužine 1-2 cm, pa ih rastanjite rukom. Kuvajte ih u ključaloj vodi s malo ulja dok ne isplivaju na površinu.
Procedite valjuške, pa ih pospite keksom i šećerom, i prelijte slatkom od višanja. Ako više volite mak, onda ih pospite makom, vanilin-šećerom i šećerom.

Makovnjača
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kockica kvasca
- 5 dl mleka
- 1 jaje
- 1 dl ulja
- 1 kašika šećera
- malo soli
- 1/2 limuna
- 250 g mlevenog maka
- 3 kašike prah-šećera
- 1 kašika meda
- 1 žumance za premazivanje
Priprema:
U 2 dl mlakog mleka razmutite kvasac s 2 kašičice brašna i šećerom, da uskisne. U brašno stavite jaje, malo ga posolite, promešajte, pa dodajte uskisli kvasac, ulje, limunov sok i preostalo mleko. Umesite testo, pokrijte krpom i ostavite barem pola sata da nadođe.
U međuvremenu ga jednom premesite i propremite fil: pomešajte mak, med i prah-šećer.
Nadošlo testo podelite na dva dela, pa ih razvucite, malo poprskajte uljem i premažite filom.
Urolajte, stavite u podmazan pleh i ostavite 15 minuta da miruje, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta.
