Лепом, меканом тесту мало ко може одолети. Ми вам доносимо рецепт за лепињице, које нећете желети да престанете да једете!
Ево шта вам је потребно:
500 г брашна
300 мл јогурта
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
пола кашичице соде бикарбоне
пола кашичице прашка за пециво
250 мл уља за пржење лепиња
Припрема:
У једну посуду ставите јогурт који је био на собној температури, затим шећер, со, соду бикарбону и прашак за пециво. Све то лепо измешати.
Пола килограма брашна додати у то и промешати кашиком, жицом или руком. Тесто треба да буде меко, али не сме да се лепи за руке. Уместити и ставити у фрижидер 10 минута да мало одмори. Након тога поново мало уместите и направите 5,6 лоптица. Оставите да стоји 5 минута.
У посуду ставите уље, треба доста уља да би се лепо испекле. Загрејте уље да буде врело, а кад ставите да се пече смањите температуру. Пре печења још мало разваљајте тесто.
У врело уље ставите да се пеку лепиње на лаганој ватри. Kад је лепо печена са обе стране можете је извадити и ставити на убрус да се оцеди вишак масноће.
Уживајте у савршено печеним лепињицама. Kао прилог можете узети кајмак, сир или неки слатки намаз, џем, крем…
Ствар укуса