Незаборавно вече у Мионици испуњено рецитовањем најлепших стихова које је написао Милан Ракић

0
713

Председник општине Мионица Бобан Јанковић је на синоћ одржаној Свечаној академији уручио плакету са ликом Милана Ракића, рад академског вајара Зорана Ивановића, песнику Зорану М. Мандићу за најбољу збирку поезије у претходној години у избору Удружења књижевника Србије. Свечаност је одржана у великој сали Културног центра на дан рођења једног од највећих српских песника Милана Ракића, чији породични корени преко оца Димитрија-Мите, преводиоца и дипломате и деде Николе, начелника Колубарског округа, воде до родоначелника породице Ракић, Карађорђевог саборца из Првог српског устанка, кнеза Раке Тешића из Мионице.

– Наш чувени земљак по много чему може да буде узор сваком од нас, по учености, дипломатији, али и умерености. Иако је поезију учио на француским узорима, она је увек била прожета националним мотивима  и индвидуалношћу. Управо нам то показује колики је родољуб заправо био. Мионица ће се увек сећати њених најславнијих. Преци су нам оставили огромно духовно и интелектуално наслеђе, а на нама је да га усвојимо, надоградимо и оставимо деци која су темељ сваке заједнице и будућност свих нас. Следећи пример славног Милана Ракића, истичем да ће квалитетно образовање доступно свима, увек  бити најважнији задатак. На успешном и свестраном образовању опстаје наша Мионица. Наша основна школа која часно носи име великана чији лик и дело славимо, упоредо са осталим образовним установама је извор  раста неких нових књижевника, научника, спортиста. Добрих људи којима ћемо се поносити, ми Мионичани, ми Срби – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Према једногласној одлуци жирија престижну награду за прозу сомборски песник Зоран М. Мандић је добио за збирку „Одбрана избора“ у издању Књижевне заједнице „Бора Станковић“ из Врања.

– Захваљујем се Мионици на чулу за поезију свог великана. Ракић је био велики песник који је у историји српске поезије поставио одређене стандарде. Нешто нас спаја. Обојица смо правници и нисмо морали да читамо књиге које су морали да читају они песници који су студирали књижевност. Из његове поезије се недвосмислено види шта је све прочитао. Читао је оно што је волео, оно што је био његов имагинарни задатак и што се успешно одразило на творевину његовог песничког опуса – нагласио је Зоран М. Мандић који је овом приликом прочитао неколико песама из своје награђене збирке.

Поред лауреата награде „Милан Ракић“ гости су били представници Удружења књижевника Србије, члан Управног одбора УКС-а и председник Одбора за међународну сарадњу Видак Масловарић , уредник Трибине ,,У француској 7“ Миљурко Вукадиновић и један од ранијих добитника ове награде, оперативни уредник „Књижевних новина“ Милан Лукић. Гости су дали свој суд о актуелном тренутку српске поезије, а у уметничком програму су наступили глумац Народног позоришта у Београду Зоран Ћосић, који је говорио поезију Милана Ракића и професорка солфеђа Ана Ристивојевић, која је изводила српске родољубиве и љубавне песме.

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име