Вече у Мионици посвећено великом српском песнику и дипломати Милану Ракићу

0
765

Mионица је и ове године, негујући успомену на једног од највећих песника које је Србија имала и чији су породични корени потекли од мионичког устаничког кнеза Раке Тешића, синоћ у великој сали Културног центра организовала Вече Милана Ракића. Програм је започео наступом Триа „MiSS“ из Ваљева који чине виолинисткиње мр Сузана Радовановић Перић и мр Снежана Ставановић и пијанисткиња Милица Продановић, а након тога се присутнима обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

– Ова недеља је изузетно важна за Мионичане. Вечерас славимо лик и дело Милана Ракића, а ове седмице почињемо и са реконструкцијом објеката мионичке Основне школе која носи његово име, као и Средње школе Мионица. До краја године очекује се и почетак радова на школској згради и пратећим објектима издвојеног одељења Основне школе „Милан Ракић“ у Горњој Топлици, тако да ће како будемо ишли у сусрет наредној вечери у част Милана Ракића списак обновљених објеката бити све већи-истакао је између осталог Бобан Јанковић, упутивши речи захвалности представницима Удружења књижевника Србије који су подржали ову манифестацију и честитке добитници награде „Милан Ракић“ за песничку књигу године Весни Радовић.

Током уметничког дела вечери стихове родољубиве поезије Милана Ракића су говориле глумице Ивана Жигон и Маријана Андрић, док су своје песме представили овогодишња добитница Ракићеве награде Весна Радовић за песничку збирку „На чају код Љиље Брик“, Миљурко Вукадиновић и Радомир Андрић, почасни председник Удружења књижевника Србије које је још 1938. године установило једну од најпрестижнијих књижевних награда.

– Када кажемо Милан Ракић, не можемо заборавити његов допринос вредностима модерне српске поезије и модерне мисли које су у то време настајале. Мионица заједно са Удружењем књижевника Србије доприноси упознавању његовог дела које не смемо ни једног тренутка сметнути са ума, јер је оно о чему је Ракић опевао у својим песмама темељ нашег постојања. Удружење и општина Мионица већ неколико година раде на истом циљу, да сачувамо успомену на Ракића и диван однос према његовој поезији која чини велику част српском језику и српској књижевности – рекао је овом приликом почасни председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име