Veče u Mionici posvećeno velikom srpskom pesniku i diplomati Milanu Rakiću

0
433

Mionica je i ove godine, negujući uspomenu na jednog od najvećih pesnika koje je Srbija imala i čiji su porodični koreni potekli od mioničkog ustaničkog kneza Rake Tešića, sinoć u velikoj sali Kulturnog centra organizovala Veče Milana Rakića. Program je započeo nastupom Tria „MiSS“ iz Valjeva koji čine violinistkinje mr Suzana Radovanović Perić i mr Snežana Stavanović i pijanistkinja Milica Prodanović, a nakon toga se prisutnima obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković.

– Ova nedelja je izuzetno važna za Mioničane. Večeras slavimo lik i delo Milana Rakića, a ove sedmice počinjemo i sa rekonstrukcijom objekata mioničke Osnovne škole koja nosi njegovo ime, kao i Srednje škole Mionica. Do kraja godine očekuje se i početak radova na školskoj zgradi i pratećim objektima izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Milan Rakić“ u Gornjoj Toplici, tako da će kako budemo išli u susret narednoj večeri u čast Milana Rakića spisak obnovljenih objekata biti sve veći-istakao je između ostalog Boban Janković, uputivši reči zahvalnosti predstavnicima Udruženja književnika Srbije koji su podržali ovu manifestaciju i čestitke dobitnici nagrade „Milan Rakić“ za pesničku knjigu godine Vesni Radović.

Pročitajte i  Mionica dobija novu industrijsku zonu: Radovi vredni 24.1 miliona dinara

Tokom umetničkog dela večeri stihove rodoljubive poezije Milana Rakića su govorile glumice Ivana Žigon i Marijana Andrić, dok su svoje pesme predstavili ovogodišnja dobitnica Rakićeve nagrade Vesna Radović za pesničku zbirku „Na čaju kod Ljilje Brik“, Miljurko Vukadinović i Radomir Andrić, počasni predsednik Udruženja književnika Srbije koje je još 1938. godine ustanovilo jednu od najprestižnijih književnih nagrada.

Pročitajte i  Nove bokserske nade Mionice: Za šest meseci rukavice navuklo 25 sportista

– Kada kažemo Milan Rakić, ne možemo zaboraviti njegov doprinos vrednostima moderne srpske poezije i moderne misli koje su u to vreme nastajale. Mionica zajedno sa Udruženjem književnika Srbije doprinosi upoznavanju njegovog dela koje ne smemo ni jednog trenutka smetnuti sa uma, jer je ono o čemu je Rakić opevao u svojim pesmama temelj našeg postojanja. Udruženje i opština Mionica već nekoliko godina rade na istom cilju, da sačuvamo uspomenu na Rakića i divan odnos prema njegovoj poeziji koja čini veliku čast srpskom jeziku i srpskoj književnosti – rekao je ovom prilikom počasni predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime