VELIKA TUGA: Od Valjevske Gračanice samo krst viri iz vode

0
844

Od Vajevske Gračanice, svetinje iz 13 veka, ostao je samo krst, koji viri iz vode.
I pored mnogih protesta, koji se već nekoliko meseci organizuju, izgradnja brane je nastavljena, a crkva će uskoro biti potpuno pod vodom.

gračanica

Meštani koji žive u blizini manastira tvrde da se iz potopljene Gračanice noću čuje pojanje.

Pročitajte i  РУСИ ЋЕ ХРЛИТИ У БЕОГРАД... Пророчанство српског војника о Трећем светском рату: За прва два све погодио, а ево ШТА ЈЕ РЕКАО О ТРЕЋЕМ!

Izgradnja brane na tom mestu imala je pre svega turističku namenu i započeta je još 1987. godine, a za potrebe akumulacije pijaće vode u Obrnovcu 1992. godine. Pošto je u međuvremenu vodosnabdevanje rešeno, 2016. godine već nema potrebe za branom.

Detaljnom analizom naučnika i hidrogeologa dokazano je da bi ova voda bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, što bi samo dovelo do zagađenja visokokvalitetne podzemne vode i najvećih izvora Valjeva.

Pročitajte i  Банда ОВК га зауставила и тражила му да се клечећи помоли за погинуле Албанце: Овако им је патријарх Павле одговорио

valjevska gračanica 2

Izgradnja ove brane, zbog neadekvatnog praćenja seizmološke aktivnosti tla, dovodi u opasnost i sam grad Valjevo, koji bi mogo biti potopljen, ukoliko bi brana pukla usled zemljotresa ili vojne intervencije.

Litija za spas Gračanice, deveta po redu, održaće se ispred Vlade Srbije u subotu, 14. maja.

Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име