VELIKA TUGA: Od Valjevske Gračanice samo krst viri iz vode

0
448

Od Vajevske Gračanice, svetinje iz 13 veka, ostao je samo krst, koji viri iz vode.
I pored mnogih protesta, koji se već nekoliko meseci organizuju, izgradnja brane je nastavljena, a crkva će uskoro biti potpuno pod vodom.

gračanica

Meštani koji žive u blizini manastira tvrde da se iz potopljene Gračanice noću čuje pojanje.

Pročitajte i  Toliko malo smo znali o njemu! Patrijarh Irinej podigao je manastir Đunis na mestu koje je obeležila Bogorodica

Izgradnja brane na tom mestu imala je pre svega turističku namenu i započeta je još 1987. godine, a za potrebe akumulacije pijaće vode u Obrnovcu 1992. godine. Pošto je u međuvremenu vodosnabdevanje rešeno, 2016. godine već nema potrebe za branom.

Detaljnom analizom naučnika i hidrogeologa dokazano je da bi ova voda bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, što bi samo dovelo do zagađenja visokokvalitetne podzemne vode i najvećih izvora Valjeva.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

valjevska gračanica 2

Izgradnja ove brane, zbog neadekvatnog praćenja seizmološke aktivnosti tla, dovodi u opasnost i sam grad Valjevo, koji bi mogo biti potopljen, ukoliko bi brana pukla usled zemljotresa ili vojne intervencije.

Litija za spas Gračanice, deveta po redu, održaće se ispred Vlade Srbije u subotu, 14. maja.

Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime