Великани српске књижевности приказани на карти: Колаж какав још нисте видели на српском интернету

0
2165

Као по старој доброј навици, решили смо да вам и овога пута представимо једну од сјајних, оригиналних карата са Фејсбук странице “Картографија”. Аутор нас је обрадовао картом на којој су осликани великани српске књижевности, по крајевима у којима су рођени или стварали своја дела. И сам је истакао да му је, лично, ово једна од најлепших карти коју је направио, што се тиче теме, изгледа и уложеног рада.

Преносимо реч аутора и образложење за оне који се увек питају “а зашто се ово није нашло на карти”.

“Као и обично, оваквих карти нема на српском интернету па је ред да се, једна по једна тема, одраде. Имао сам дилему како да направим карту, да ли да то буде по епохама или све ђутуре, што би се рекло. Можда би ово прво решење и било боље да не постоји један велики проблем- што је дуже неки српски простор био под Османлијама, то је истакнутих Срба у било чему, сем у ратовању- мање и мање. Карта великана српске књижевности је и више него довољан доказ за то, јер је само простор Дубровника и Панонске низије, тј. шири простори Војводине, место рођења више од двадесет истакнутих српских књижевника за које је чуо сваки иоле образован човек. Северни део централне Србије, поготово западна Србија, такође је богата књижевницима. Веома тежак задатак је био у мору великана српске Војводине изабрати само седморо које бих представио овде, тако да ћу због свог душевног мира, остале, који нису ништа мање вредни, набројати у опису а касније, ко зна, можда буде и нека карта српских књижевника Панонске низије.

Међу те великане спадају: Душан Васиљев, Матија Бећковић, Гаврил Стефановић Венцловић, Васко Попа, Јоаким Вујић, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић, Исидора Секулић, Александар Тишма, Мирослав Мика Антић, Лаза Костић, Вељко Петровић, Милош Кашанин, прота Василије Живковић, Лукијан Мушицки и Никанор Грујић.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Међу онима из централне Србије, који такође нису ништа мање вредни али једноставно није било места на карти, су: Лаза Лазаревић, Оскар Давичо, Свети владика Николај Велимировић, Милан Ракић, Десанка Максимовић, Добрица Ерић, Милорад Павић и Милутин Бојић.

Великани српске књижевности са простора Далмације су Симо Матавуљ и Владан Десница.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Арчибалда Рајса сам додао јер тако сам у могућности, deal with it. Урна са његовим срцем налази се на Кајмакчалану, са костима српских бораца погинулим у пробоју Солунског фронта, где је пренесена по његовој жељи.

Ви додајте оне које нисам поменуо.”

великани српске књижевности

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име