VELIKI ČETVRTAK: DA bi vaši preminuli počivali u miru žene treba da urade OVO

0
947
A Russian pilgrim lights candles in the Church of the Nativity, where Christians believe the Virgin Mary gave birth to Jesus Christ, in the West Bank town of Bethlehem, 15 December 2010. Tourists from all over the world are expected to flock to Jesus' traditional birthplace to celebrate the Christmas holiday this month.

Veliki četvrtak i Veliki petak spadaju u najbitnije daneu poslednjoj sedmici Velikog posta, strasnoj sedmici.

Sedmica pred Vaskrs neziva se još i velika sedmica, jer je Isus Hristos u ovoj nedelji učinio velika dela. To je, ujedno, i sedmica najstrožeg posta.

Isus je uništio smrt, pobedio greh i skinuo prokletstvo sa ljudskog roda, čime mu je otvorio put ka raju. Naziv “strasna”, ova nedelja je dobila, jer su u ovim danima pojačane molitve, bdenja, kao i post.

Pročitajte i  Шта значи кад сврби леви длан: Сви се куну да су ОВА ЗНАЧЕЊА 100 посто тачна!

Interesantno je da ovaj naziv potiče još iz toga što se, prema narodnom predanju, u istočnoj Srbiji i Leskovačkoj Moravi u ovoj nedelji, supružnici suzdržavaju od bračnih obaveza.

Na Kosovu postoji naziv i strašna nedelja, jer se farbaju vaskršnja jaja od kojih se prvo zove strašnik. Po narodnom verovanju, strašnik može da odagna strah i razbije gradonosne oblake. Ova nedelja je radna i u njoj se vrše velike pripreme za najveći praznik, Vaskrs, kada se ništa ne radi.

Pročitajte i  Данас су Божићне покладе: Срби славе Светог апостола Филипа и спремају се за пост! Ове обичаје треба испоштовати до поноћи

Veliki četvrtak

Veliki četvrtak  je u potpunosti posvećen ratarstvu. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice. Verovalo se da će lubenice, ako se poseju na ovaj dan, biti napredne. Takođe su rađene obredne radnje oko stoke, kako bi bila zdrava, jaka, kako bi se množila i davala mleko.

Na Veliki četvrtak, žene odlaze na reku gde pale sveće, koje pričvršćuju na malim daskama, i puštaju ih niz vodu. Ovaj ritual posvećen je dušama mrtvih.

Pročitajte i  Само 1 чен белог лука чини чудо за ваш организам: Ево шта све лечи и како га треба конзумирати
sveća
Veliki četvrtak

Stil/Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име