На венчању краља Александра и краљице Марије присуствовао је цео свет, а Срби су само ОВОЈ ЗЕМЉИ ЗАБРАНИЛИ ДОЛАЗАК

0
5679
Фото: Јутјуб/принтскрин

Када је брак између краља Александра Карађорђевића и принцезе Марије уговорен, београдски званичници су се бацили на спремање венчања и уређење града. Организација је поверена нашем прослављеном комедиографу Браниславу Нушићу, тада управнику Уметничког одсека Министарства просвете.

Свадба је заказана за 8. јун 1922. и то у релативно кратком року, а било је потребно све спремити за долазак великог броја страних званица. Осећала се и блага хистерија, нарочито међу онима убеђеним да ће страним гостима, навиклим на раскош, у Београду нешто недостајати.

Само неколико дана пре свадбе сва је штампа брујала да у Београду неће бити довољно бензина за све госте на свадби, а ни хране за магарце који су коришћени за вучу. Хроничари бележе да је Нушић “убедио надлежне да без бензина неће бити ни свадбе, па нека они виде шта ће, и да је издејствовао да Министарство вера наложи калуђерима манастира у Раковици да допусте да се сече грање, да магарци не липсају…“

Pročitajte i  Тајна скривена у песми "Не ломите ми багрење": Сви мисле да је о Косову, али њено значење је дубље

Како се свадба ближила, Београд је врвио као у кошници. Забележено је да је преставник Португала стигао три дана пре него што је најавио и да за њега једноставно ни у једном београдском хотелу није било места!

Он се онда, с гомилом пртљага, сместио пред најлуксузнији хотел “Српски краљ” и ту, на сунцу, заспао. Кад је то чуо Нушић, лично је ургирао да се човеку нађе смештај јер је овај дошао да у име португалске владе буде гост на свадби, али и да после свечаности отвори дипломатско представништво.

Pročitajte i  Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

Биланс је на крају деловао скоро нестварно – 24 сата уочи венчања у Београд је допутовало више од 20.000 људи!

На краљевску свадбу у Београду своје изасланике послале су многе државе. Представнике су послали чак и Персија, па и далеки Јапан, а допутовао је и гост из Аустрије, са којом је до пре четири године Србија ратовала.

Pročitajte i  Данас славимо Светог Стефана, крсну славу Немањића: Ово су сви обичаји које треба испоштовати

Једини којима је био забрањен долазак били су Бугари – сећање на злочине које је над Србима починила ова војска током Првог светског рата било је још увек сувише свеже и очигледно јаче од дипломатске етикеције.

ДНЕВНО

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име