Vernici nemaju dilemu oko Svetog Pričešća: Naravno da se pričešćujemo, niko se tako nije zarazio!

0
1103
izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

U doba pandemije javnost je oštro osuđuje vernike koji se pričešćuju i “piju iz iste kašike”. Sa druge strane, vernici su sigurni. Nikakva opasnost ne postoji u Svetoj tajni Pričešća.

Za pričest se koristi takozvano “pričasno vino”, crni porto. Vino je slatkastog ukusa pa ga prihvataju i deca. Koncentracija alkohola od 16%  ubija sve bakterije i viruse. Čak i neko drugo vino sa koncentracijom alkohola od 12% je sasvim dovoljno za dezinfekciju. Vina se pre pričešća kuvaju, tako da se alkoholnim vrenjem dodatno povećava procenat alkohola. Kašičica i putir za pričešće bi trebalo da su zlatni ili srebrni, tako da nema nikakve opasnosti da se bakterije i virusi zadržavaju i šire.

Pročitajte i  Recept za slatku česnicu: Božićni kolač sa orasima i medom za zdravlje i sreću ukućana

“Još praoci su odredili redosled pričešća i to tako da prvo idu deca, muškarci pa žene. Žene su poslednje ne zbog seksističkog stave crkve prema ženama već zbog toga što su imunološki otpornije od muškaraca. Tako im je dato od Boga jer one su nosioci života”, tvrdi naša čitateljka, vernica iz Herceg Novog.

Pročitajte i  12 starih narodnih običaja za Badnji dan: Radnje koje odlučuju o sudbini kuće i ukućana

Pogledajte komentare na društvenim mrežama, na pitanje da li vernici imaju dilemu da se pričeste u vreme pandemije. Odgovori su jednoglasni.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime