Najčudnija verovanja kod Srba: Evo zašto SVE ŽENE treba da jedu okrajak hleba

0
2143

Ima mnogo “pravila” kojima su nas učile mame i bake, šta smemo, a šta ne smemo raditi, a da pri tom nikakva objašnjenja nismo dobijali zašto je to baš tako. Neobična verovanja vezana su za skoro svaki segment života, od jela i kupanja, pa do raznih svetkovina i slavlja.

Jedno od takvih neobičnih verovanja je da ćete biti bogati ako pojedete sva mrvice sa stola. Takođe, svim devojkama se daje da jedu okrajak hleba, jer se veruje da će to dobrineti da ih svekrva voli.

Pročitajte i  Običaji na Svetu Petku: Samo na OVAJ način prizvaćete u pomoć veliku svetiteljku

Još jedno od neobičnih pravila koja se primenjuju za vreme jela je da nikako ne treba pevati, jer taj ko to radi za vreme jela, oženiće se ludom devojkom ili, ako je žensko u pitanju, udaće se za ludog čoveka.

Takođe, nikako se ne sme neumiven nekome javiti ujutro. Ako se to, ipak, učini, mora da se kaže: Dobro jutro, nisam se umio ili umila.

Ako devojka, koja sprema neku hranu, zagrebe malo po šerpi u kojoj je mutila kolače, veruje se da će joj na svadbi padati kiša.
fomaćica
Isto tako, neobično je verovanje da nekoga ko razbije ogledalo čeka 7 godina nesreće.

Pročitajte i  ZNAKOVI DA SU VAŠI POKOJNI OKO VAS: Evo šta neke od čudnih stvari koje vam se dešavaju mogu da znače

Ako se desi da se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, veruje se da će među njima izbiti neka svađa.

Svađa se naslućuje i ako nekome poklonite upaljač. A da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svet.

Pročitajte i  Da li ste znali da mnogi običaji koje praktikujemo na groblju nisu poželjni u pravoslavlju: Ovo nikako ne treba da se radi na pogrebu

Desiće vam se neka nesreća, ako vam crna mačka pređe put, ali ako vidite odžačara, to je sreća.

Voda se najčešće prosipa za nekim ko je krenuo da obavi neki važan i težak posao, da bi  mu tada sve išlo lagano kao što voda protiče.

Mnoga verovanja su vezana i za crveno slovo u crkvenom kalendaru. Naime, tada se ne sme ništa raditi, jer će vas zadesiti kazna od tog sveca, čije je ime zabeleženo crvenim slovom.
voda

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime