Verovanja na Đurđevdan: Pogledajte u NEBO! Ako vidite oblake – bolje je da prespavate godinu

0
5890
Foto: Jutjub/printskrin/ TV Hram

Jedna od najvećih krsnih slava u Srbiji – Đurđevdan predstavlja i hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomene na Svetog Georgija i njegovo pogubljenje koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Đurđevdan je praznik sa mnogo običaja, magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju. Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i pre nego što smo primili hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

Pročitajte i  Đurđevdan, praznik sa najviše običaja: Za zdravlje i napredak u kući i ljubavi poštovali su se ovi rituali

Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Za malo koji praznik kod Srba je vezano toliko običaja i verovanja, pa i magijskih radnji.

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – „da će biti plodna godina“, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša – „da će leto biti sušno“. Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Pročitajte i  KOSOVSKI ZELJANIK: Najbolji recept za proju sa zeljem

Opanak, Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime