Веровања на Ђурђевдан: Погледајте у НЕБО! Ако видите облаке – боље је да преспавате годину

0
6122
Фото: Јутјуб/принтскрин/ ТВ Храм

Једна од највећих крсних слава у Србији – Ђурђевдан представља и хришћански и народни празник који се прославља 6. маја (23. априла по старом календару), чиме се обележава успомене на Светог Георгија и његово погубљење које се десило 23. априла 303. године.

Ђурђевдан је празник са много обичаја, магијских радњи за заштиту, здравље и плодност, које се тог дана обављају. Обичаји и веровања српског народа везана за Ђурђевдан су у народу свакако постојали и пре него што смо примили хришћанство. Свети Ђорђе је својим празником свакако заузео место старог српског божанства плодности Јарила и његовог празника.

Pročitajte i  Још пре 200 година, у старом српском календару је записано: Ево каква судбина чека рођене у октобру

Овај празник сматра се за границу између зиме и лета, празник везан за здравље укућана, удају и женидбу младих из куће, плодност стоке и добре усеве. За мало који празник код Срба је везано толико обичаја и веровања, па и магијских радњи.

Веровало се да ако је на Ђурђевдан ведро – „да ће бити плодна година“, а ако на овај празник и сутрадан буде падала киша – „да ће лето бити сушно“. Каже се у Србији да колико недеља пре Ђурђевдана загрми, толико ће бити товара жита те године.

Pročitajte i  ДА ЛИ ТРЕБА НОСИТИ ЦРНИНУ НАКОН СМРТИ БЛИСКЕ ОСОБЕ? Владика Григорије дао одговор са којим се многи Срби не би сложили!

Опанак, Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име