Jули се код Срба, као и код неких словенских народа назива још и ИЛИНСКИ МЕСЕЦ, ГОРЕШЊАК, ЖАРКИ, СРПАЊ и ЖЕТВАР, као и у старосрпском.

Код Хрвата се назива СРПАЊ а на Словеначком МАЛИ СРПАН. На старословенском и српском ЧЕРВЕН, на староруском ЧЕРВЕЊ, а код Чеха ЧЕРВЕНЕЦ. На украјинском и белоруском ЛІПЕЊ слично пољском ЛИПЈЕЦ.

Док нису чули за Јулија Цезара и римски календар, Срби су овај месец звали горешњак, жарки, жетвар, српањ… Лето је у току, а врућине у пуном јеку.

narodna verovanja za jul

Особе рођене у овом месецу биће склоне добрим делима, разумне, правдољубиве и због тога омиљене код поштених и добрих људи. Као и само лето, које сви воле и у њему уживају, и јулска деца су вољена и имају среће у љубави. Брзо се наљуте, али их љутина брзо и прође. Највише среће имаће у јулу и августу, али народ каже да треба нарочито да се чувају грома. Склоне су болестима груди и зуба.

Pročitajte i  Наше богатство: Изложба фотографија ,,Бирам Србију“ на Сава Променади

Ово је месец у коме се сабира главно, хлебно зрно, по чему је јул назван житним месецом.

narodna verovanja za jul

По народном предању свети Петар је, жањући и ноћу пшеницу, палио лиле да би боље видео,па се у спомен тога до данас очувало паљење лила уочи Петровдана и Ивањдана. Заправо је највећи део светковина у овом месецу посвећен најважнијим пољопривредним радовима, пре свих жетви. Јул је месец највећих припека и несносних жега.

Pročitajte i  Кад су Турци тражили Карађорђа стигао им је одговор каквом се нису надали: Легендарне вождове речи и данас се памте

У овом месецу су и двоје од петоро огњевитих светаца, како их наш народ назива, и то свети Прокопије и Огњена Марија.

По ватрама које су некада паљене по брдима, дајући у ноћи диван одсјај, ивањданске ватре су називане ивањски кресови.

Због ових ватри је сам свети Јован, кум Божији, назван Јованом Свитњаком. Јер, ово је празник рођења и то празник који је сматран тако великим да по народном предању и само сунце на небу три пута застане и заигра овог дана у знак поштовања.

Pročitajte i  Крофне из рерне какве још нисте пробали: Филоване јагодама, тесто које се топи у устима

Ови кресови,као и они петровдански, називани су у народу кресови вински јер се тада из предострожности да на летњој јари не сагори род није улазило у винограде.

Наиме, свака врста дирања и отварања земље излагала је јарком сунцу и оно мало влаге што је у њој сачувано, а та испарења су изазивала пламењачу.

narodna verovanja za jul

srbijuvolimo/opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име