Народна веровања за јун: Ево шта према народном веровању значи кад овај месец почне са кишом

0
5461

Српски обичајни стари календар месецу јуну дао је чак седам назива: црвеник, черешњар, трешњар, трешњобер, а зову га још и петровски, липањ, сењски.

Kишан јуни сво лето покуњи! Хладан јуни сво лето покрвари!

Јун је преломан месец. Прелама годину. Зато људи овај месец посебно воле.

Сточарство је вековима било и данас је једно од најважнијих привредних занимања у нас, како због климатских и природних предуслова, тако и по погодности да се преживи у несигурним временима. За сточарство је трава предуслов, а косидба траве у нашим крајевима обавља се претежно у јуну, па се овај месец назива сенским месецом.

Pročitajte i  Није "ПОП" него "свештеник" или "отац": Постоји велики разлог због ког је погрешно ословљавати га овим именом
веровања за јун

Ово је и месец са великим бројем завета и литија, током којих се организују поворке крстоноша. У селима ове поворке обилазе поља и записе, стара и света стабла, очувана у великом броју и до данашњих дана. Литије у градовима полазе од цркве и пролазе најглавнијим улицама и крај најзначајнијих градских историјских и верских обележја. У неким крајевима Србије очуване су и обредне девојачке поворке краљица, чији корени сежу у словенску прадавнину.

Велики народни празник и историјски и културни датум српског народа – Видовдан, на измаку је овог месеца. Он подсећа на давну, али у српском колективном сећању дубоко усађену Kосовску битку, у којој је ”за крст часни и слободу свету” пострадао велики број српских ратника и сам кнез Лазар.

Pročitajte i  Данас су Младенци: Празник мученика препун обичаја за срећан и дуговечан брак

Стари српски календар – рожданик прорицао је судбину према месецима рођења неке особе. Ево какве су, пре старом народном веровању, особе рођене у јуну и шта их чека у будућности:

Мушко: Kо се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овога месеца биће висок, мудар, бојажљив, гостољубив и свакоме добро дошао, а по кадкад и прзница. На лепо ће одело више држати, него на јело и пића. Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, ако се посвети науци биће учен; ако ли се пак не посвети, у старости ће се здраво кајати. Срећа га у туђини чека.

Pročitajte i  Срби масовно ћеркама дају ова 3 арапска имена, мислећи да су стара традиционална: Њихово право значење је потпуно другачије

Женско: Биће лепа, витка. Први и други љубазник ће је оставити. Kад се уда, с првим ће мужем хрђаво живети и наскоро ће остати удова. С другим ће мужем у сваком задовољству поживити. Напраситост и јед ће је у болест бацити.

Такође, наш народ је веровао да – ко се венча у овом месецу, имаће срећан и узбудљив брак!

“Удај се када јунске руже расту, копна и мора ћеш обићи.”

србијуволимо.рс, опанак.нет

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име