Народна веровање како да родите здраво дете: Ево шта труднице никако не би смеле да раде

0
8196
Фото: Јутјуб/принтскрин

За жену у другом стању наш народ има више имена: бременита, обремењена, тешка, куљава, благословена, носећа, трудна… Најчешће када је жена пред порођајем, буде поштеђена тешких кућних послова, али се често и догађало да многе порођај изненади баш када су на послу или на путу за посао, па се тако породе на њиви, у шуми, на ливади, у запрези.

У народу постоје многа веровања и обичаји у вези са трудноћом. Неки од тих су шта жена сме, а шта не сме радити за време трудноће, да би јој дете остало здраво и читаво. Ево како да прочитате знаке у трудноћи:

Тако се верује да уколико се деси трудници да јој дете заплаче у стомаку, то слути на смрт мајке или на несрећу на оној земљи или месту где ће се породити.

Pročitajte i  Обележавамо Беле покладе, дан пред Велики пост: Данас се прашта и весели, а ово су сви обичаји које треба испоштовати

Ако трудница крије своју трудноћу, дете ће јој бити глуво или немо.

Ако се омакне трудници да нешто украде, па се тада ухвати или почеша за неки део тела, на том истом делу тела дете ће јој бити обележено младежом или црвеном флеком, која ће имати облик украдене ствари.

Ако трудница нешто од некога потражи, а овај то одбије, тај доводи себе у опасност да му изађе чмичак на оку или да му мишеви поједу одећу, а трудница због тога може да изгуби плод.

Трудницу увек треба понудити јелом, јер ако је она жељна неког јела, а стиди се да га сама потражи, може да изгуби плод.

Pročitajte i  За дуговечност дома: Које дрво ваља, а које не ваља садити у близини куће

Трудница никако не сме гледати у пожар, јер ће јој дете добити оспе по лицу. Не сме јести паљено месо на ватри да јој се дете не би пржило на мукама.

Трудница не сме никако да гледа крв или клање стоке и живине, јер ће јој дете имати црвене флеке по лицу и хркаће док спава.

Не сме јести зечетину, јер ће јој дете имати зечије очи. Не сме јести ноге од стоке, јер ће дете болети ноге и зглобови.

Не сме тући мачку и псето, јер ће јој дете маукати и лајати.

Трудница не сме гледати у мртваца, нити ићи на сахране и даће, јер ће јој дете постати жуто у лицу. Такође, трудница не сме јести рибу, јер ће јој дете имати пеге по лицу и дуго неће проговорити.

Pročitajte i  Старо српско веровање како да привучете новац у кућу: Потребне су вам 3 ствари НАШЕ БАКЕ СУ СЕ КЛЕЛЕ У ОВАЈ ОБИЧАЈ

Ако трудница остави недоплетену иглу, имаће тежак порођај. Пред њом се не сме спомињати змија, нити она сме погледати у змију, јер ће јој дете бити рошаво или пегаво.

Трудница никако не би смела да ноћу излази сама, да не би нагазила на “чини”.

Не сме се подсмевати сакатом, глувом, муцавом и слично, јер и сама може родити такво дете.

Трудница никако не сме да целива крст, јер се верује да ће јој дете боловати од падавице.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име