Narodna verovanje kako da rodite zdravo dete: Evo šta trudnice nikako ne bi smele da rade

0
7487
Foto: Jutjub/printskrin

Za ženu u drugom stanju naš narod ima više imena: bremenita, obremenjena, teška, kuljava, blagoslovena, noseća, trudna… Najčešće kada je žena pred porođajem, bude pošteđena teških kućnih poslova, ali se često i događalo da mnoge porođaj iznenadi baš kada su na poslu ili na putu za posao, pa se tako porode na njivi, u šumi, na livadi, u zaprezi.

U narodu postoje mnoga verovanja i običaji u vezi sa trudnoćom. Neki od tih su šta žena sme, a šta ne sme raditi za vreme trudnoće, da bi joj dete ostalo zdravo i čitavo. Evo kako da pročitate znake u trudnoći:

Tako se veruje da ukoliko se desi trudnici da joj dete zaplače u stomaku, to sluti na smrt majke ili na nesreću na onoj zemlji ili mestu gde će se poroditi.

Pročitajte i  Novi recept za pileći paprikaš: Jedna stvar menja ukus potpuno! Domaćice se kunu da je bolje od tradicionalnog

Ako trudnica krije svoju trudnoću, dete će joj biti gluvo ili nemo.

Ako se omakne trudnici da nešto ukrade, pa se tada uhvati ili počeša za neki deo tela, na tom istom delu tela dete će joj biti obeleženo mladežom ili crvenom flekom, koja će imati oblik ukradene stvari.

Ako trudnica nešto od nekoga potraži, a ovaj to odbije, taj dovodi sebe u opasnost da mu izađe čmičak na oku ili da mu miševi pojedu odeću, a trudnica zbog toga može da izgubi plod.

Trudnicu uvek treba ponuditi jelom, jer ako je ona željna nekog jela, a stidi se da ga sama potraži, može da izgubi plod.

Pročitajte i  Ovako ćete prepoznati urokljive oči! Narod i dalje veruje u njihovu moć, a evo kako da se SAČUVATE OD ZLOBNOG I ZAVIDNOG POGLEDA

Trudnica nikako ne sme gledati u požar, jer će joj dete dobiti ospe po licu. Ne sme jesti paljeno meso na vatri da joj se dete ne bi pržilo na mukama.

Trudnica ne sme nikako da gleda krv ili klanje stoke i živine, jer će joj dete imati crvene fleke po licu i hrkaće dok spava.

Ne sme jesti zečetinu, jer će joj dete imati zečije oči. Ne sme jesti noge od stoke, jer će dete boleti noge i zglobovi.

Ne sme tući mačku i pseto, jer će joj dete maukati i lajati.

Trudnica ne sme gledati u mrtvaca, niti ići na sahrane i daće, jer će joj dete postati žuto u licu. Takođe, trudnica ne sme jesti ribu, jer će joj dete imati pege po licu i dugo neće progovoriti.

Pročitajte i  OVO JE GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU RUSA I AMERIKANACA: Genijalno ovjašnjenje Nikite Mihalkova Momi Kaporu i danas se prepričava

Ako trudnica ostavi nedopletenu iglu, imaće težak porođaj. Pred njom se ne sme spominjati zmija, niti ona sme pogledati u zmiju, jer će joj dete biti rošavo ili pegavo.

Trudnica nikako ne bi smela da noću izlazi sama, da ne bi nagazila na “čini”.

Ne sme se podsmevati sakatom, gluvom, mucavom i slično, jer i sama može roditi takvo dete.

Trudnica nikako ne sme da celiva krst, jer se veruje da će joj dete bolovati od padavice.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime