Вертепи, чувари наше традиције: Предиван обичај на Бадње вече, који најављује рођење Богомладенца

0
8968
Ваљево између два светска рата/ Објављена у "Ревији Колубара"/Здравко Ранковић

Вест о рођењу Христа на Бадње вече и Божић објављују вертепи или вертепаши. Реч је о древном обичају који се још задржао у неким нашим крајевима. Обичај је некада био незаобилазан и распрострањен широм Србије, а данас се нарочито чува у многим крајевима Војводине, нарочито у Срему и Мачви. Име вертеп потиче из црквенословенског језика и његово значење је “пећина”.

Badnje veče običaji
Ваљево између два светска рата/ Објављена у “Ревији Колубара”/Здравко Ранковић

Вертепи обилазе домове комшија, рођака и пријатеља, а верује се да онима који их угосте доносе срећу, добро расположење, здравље и богатство.

Ко су чини вертепашку дружину и шта она симболише?

У питању су младићи или деца, нарочито маскирани, који представљају ликове цара Ирода и три мудраца Гашпара, Валтазара и Мелхиора маскираних, са брадама и крунама. У свечаним одорама, опасани широким појасима носе мачеве. Прате их 3 пастира: Деда Губа који представља шаљивџију, Станко и Теодор. Групу вертепа може проширити и још пастира обучених у тзв. гуњаке, карактеристичне вунене прслуке, са штаповима у рукама и шубарама на главама и неколико деце који са шлемовима на главама и мачевима, огрнутих плаштевима глуме римске војнике.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Badnje veče običaji

Домаћини на Бадње вече остављају широм отворене капије и ишчекују вертепе који се обично већ оре негде из далека певајући низ улицу.

Покуцавши на врата, вертепи поздрављају:

„Христос се роди домаћине!” и питају: „Да ли примате вертепе у дом?” Уласком у кућу доносе срећу, добро расположење, здравље и богатство. Са собом носе и нарочиту макету манастира, која је и својеврсна касица за прилоге и дарове, а симбол дарова Богомладенцу које су са Истока понели мудраци. Певају божићне песме: “Рождество твоје”, “Божић, Божић благи дан”, затим “Вси јазици восплешите руками”, и “Дјева Днес”- “Девојка данас рађа Пресуштаственога” и домаћинима приређују кратки драмски приказ. По завршетку, глава породице вертепе дарује јабукама, орасима, бомбонама, колачима па и новцима.

Badnje veče običaji

Ко су били мудраци са Истока и пастири и шта је била њихова мисија?

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

Три мудраца са Истока – Гашпар, Валтазар и Мерхиор имају симболично обојена лица. Они су били цареви из три царства (Персије, Арабије и Мисира), који су у исто време били и научници (астрономи). Они су приметили чудесну звезду која је наговештавала рођење Исуса Христа као новога цара. Пратећи ту звезду дођоше до Витлејема и звезда се заустави изнад пећине у којој је Исус рођен. Мерхиор је био стар, бело обојена лица, сед са дугом белом косом и брадом. Гашпар, лица црвена млад и без браде. Валтезар је лицем црн и врло богат. Они су и представници три главне расе људске, које су произашле од Нојевих синова: Сима, Хама и Јафета. Персијанац је представљао Јафетите, Арабљанин Семите а Мисирац Хамите. Тако се може рећи да се кроз њих тројицу цео род људски поклонио Богомладенцу, Господу нашем.

badnje veče običaji
Vertepi u selu Veliki Radinci, nadomak Sremske Mitrovice

Господу Исусу рођеном у Витлејему најпре се поклонише пастири и мудраци са истока. Дакле најпростији и најмудрији овога света. Пастири су наложили ватру у пећини како би се Јосиф, Марија и дете угрејали па отуда и јесте хришћански обичај паљења бадњака као знак дочекивања Богомладенца. Пастирима је сам Анђео јавио да се родио Спаситељ у пећини.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Погледајте видео у ком вертепи долазе у једну сремску кућу и како то раде сремачки вертепаши:

У групи вертепа поред три пастира (Теодор, Станко и Деда Губа) и три мудраца са Истока (Мерхиор, Гашпар и Валтезар) учествује и цар Ирод који је хтео да погуби Богомладенца бојећи се за свој царски престо. Наредио је мудрацима да се врате кад пронађу новог цара и да му кажу где је да и он може даре однети. Анђео је јавио мудрацима да се врате другим путем да спречи Иродову злу намеру.

Опанак/Политика

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име