VEZ, STARI ZANAT: Vekovna tradicija u našoj Srbiji!

0
1067

Pod vezom se podrazumeva način ukrašavanja tekstilne ili kožne podloge provlačenjem najčešće tekstilne ili metalne, kožne niti pomoću igle. Tako dobijeni motivi predstavljali su vrlo važan ukras na odeći i tekstilnom pokućstvu u tradicionalnoj kulturi Srbije.

devojke u srpskoj nosnji Pecka patrijarsija

Istorija veza seže u davnu prošlost i pominje se kao deo nasleđa najznačajnijih svetskih kultura. U Vizantiji je veština veza bila izuzetno razvijena i cenjena, a naročito su vez svilom i vez zlatnom i srebrnom žicom dovedeni do visokog nivoa. Ovakav  rad i ovi materijali bili su vezani za više slojeve društva i sveštenstvo.

Vez se vremenom menjao u skladu s vodećim stilovima u umetnosti, da bi od sredine 19. veka, a kod nas kasnije, postepeno zamirao.

vez

U našem narodu vez je bio vrlo važan i čest način ukrašavanja odeće i tekstilnih predmeta koji su se koristili u domaćinstvu. Govoreći o daljoj prošlosti, postoji mišljenje da su Srbi i pre doseljavanja na Balkan poznavali vez. U  manastirima srednjeg veka naročito je negovan vez i izrađivana je i vezom ukrašavana crkvena odeća i razni svileni predmeti potrebni za bogosluženje.

On je bio sastavni deo obrazovanja uglednog ženskog sveta u srednjem veku. Materijali koje su tada vezilje koristile isti su kao i na vizantijskim dvorovima i manastirima, a to su bili: svilena tkanina, svileni konac i srebrna ili pozlaćena žica. Teme za vez uzimane su iz ikonografije.
Osim crkvenog veza i veza na dvorovima, u srpskom narodu rađen je i negovan narodni vez.

Pročitajte i  Holivudske zvezde pravoslavne vere: Poznate ličnosti koje slave naš Božić

U našim narodnim pesmama pominju se lepote vezova, sprave i materijali za vez, đerđef, igla, ibrišim, zlato, zatim poštovanje prema dobroj vezilji i osećanja koja ona unosi u svoj rad. Postoji vrlo zanimljivo predanje da je kod Vezičeva u okolini Požarevca postojala zadužbina Milje vezilje, koja je celog veka ostala devojka jer nije htela da se uda za onog za koga je otac davao, tako da je vezla, vez prodavala i od tog novca podigla crkvu prozvanu crkva Vezilja, koja je porušena za vreme Turaka.

vez

U seoskoj zajednici vez je predstavljao obavezni ženski posao. Devojkei devojčice su se od ranog detinjstva upućivale u veštine izrađivanja vezova radi pripremanja devojačke spreme kao jednog od neizostavnih elemenata svadbenih običaja. Osim odeće i tekstilnog pokućstva potrebnog u budućem domaćinstvu, devojka je morala da obezbedi tekstilne predmete – i darove za rodbinu muža, peškire za ukrašavanje svatova, konja i kola na svadbi, što je sve činilo devojačku spremu. Vezom je, prvenstveno, bila ukrašavana narodna odeća, i to najviše ženska.

Pored toga što je bio ukras vez je bio pokazatelj društvenog statusa, materijalnog stanja, uzrasta, regionalne i nacionalne pripadnosti. Od oblasti do oblasti vez se razlikovao, tako da je u nekim krajevima Srbije bio bogatiji i raznovrsniji i samim tim poznatiji.

Pročitajte i  Najčešće gramatičke zablude kod Srba - "Puno hvala" i "zadnji put" nije pogrešno

Podlogu za vez činilo je kudeljno laneno, a ređe pamučno platno od koga su košulje šivene. Ornamentika je bila geometrijska. Neki vezovi češće su izrađivane u gradovima Srbije i u Vojvodini, na primer beli vez i njegova najpopularnija vrsta šlinga ili šlingeraj.

originalslika_PUNI-VEZ-NA-PLATNU-I-HEKLANA-CIPKA-75-x-38-123456747

Njima su se ukrašavali odeća, stoljnjaci, posteljina, peškiri. Beli vez se od sredine 19. veka postepeno iz srednje Evrope širio i prenosio u naše krajeve. Motivi su najčešći bili biljni, odnosno cvetni, rađeni po crtežu, i to je tzv. tip veza po pismu. Nacrti za vez nabavljani su uglavnom kod trukera, zanatlija koje su se bavile nabavkom ili izradom crteža i njihovim prenošenjem na tkaninu, tzv. trukovanjem.

Vez po trukovanim mustrama izrađivan je i u boji, pa su se tako tokom prve polovine 20. veka nabavljali i vezli komadi platna s mustrama za tekstilne predmete korišćene u unutrašnjosti kuće. Ovi predmeti su osim upotrebne vrednosti imali i ukrasnu ulogu, pa se sem onih neizostavnih, kao što su: posteljina, zavese, stolnjaci, javljali i posebni predmeti kao što su: držači za češalj, šibice, ukrasne trake veza za policu, kuvarice sa vezenim tekstom i različitim scenama iz života koje su štitile zid iznad šporeta od prljanja.

Druga vrsta veza karakteristična za navedene oblasti, odnosno gradove u Srbiji i za Vojvodinu bio je zlatovez.Najraskošniji zlatovez radio se u Vojvodini i njime su bile ukrašavane ženske košulje, pregače, marame i peškiri za glavu, kape, ali i muške košulje.

Pročitajte i  Mudra srpska kneginja Persida: Rodila je desetoro dece, bila savladar svom suprugu, a Turci su joj poklonili dar, jedinstven u čitavoj njihovoj istoriji

Smatra se da je zlatovez u Vojvodini proizvod uticaja srednjoevropskog baroka, ali i da su neki od elemenata izrade i ukrašavanja doneseni zahvaljujući velikim seobama stanovnika iz južnijih krajeva krajem 17. i u 18. veku, a o tome govore i stare tehnike izrade zlatoveza i motivi. Kao čest motiv sreće se lala, ali i drugi orijentalni ornamenti.

vez

Dva osnovna načina izrade zlatoveza bila su vez naskroz, izvođen tako što je nit provlačena kroz tkaninu, i vez preko papira, koji podrazumeva podlogu pokrivenu zlatnim nitima prihvatanim koncem s naličja. Zlatovez su izrađivale žene za svoje potrebe, ali i poluprofesionalno, odnosno profesionalno.

Sticanje znanja i veština izrade vezova krajem 19. veka postaje deo osnovnog obrazovanja ženske dece, kasnije i srednjeg, gimnazijskog i stručnog obrazovanja, da bi se posle Drugog svetskog rata ručni rad i znanja o vezu svela na predmet domaćinstvo.
Danas se žene pojedinačno bave vezom, a odnedavno osnivaju se nevladina humanitarna udruženja, odnosno udruženja građana koja se bave izradom tekstilnih predmeta i njihovim ukrašavanjem i trude se da neguju tradiciju u okviru svojih mogućnosti i ciljeva.

800x0_Svrljiska-narodna-nosnja-foto-Aleksandar-Kostic

Izvor:srbijuvolimo/opanak

Autor: Irena Fileki

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime