Vežbe za mozak Vladete Jerotića zbog kojih je ostao vitalan do samog kraja života!

0
3348

Bez ustezanja se može reći da je Vladeta Jerotić među omiljenim ličnostima kod Srba.

U eri kada treš-kultura dominira, a kriminalci i folkeri postaju idoli mladima, Vladeta Jerotić ističe se svojim mudrim savetima i posebnim načinom života koji ga je činio vitalnim do poslednjih dana života.

Vladeta Jerotića, razumeju kako oni najškolovaniji, tako i najobičniji građani. On se izražava jednostavno, i lako dopire do svakog. Krcate sale na njegovim predavanjima govore o tome koliko, zapravo, njegovi saveti znače ljudima.

Pročitajte i  Slavu možete slaviti nekoliko puta godišnje: Pored krsnog imena Srbi obeležavaju i prislave tj. poslužice

Za mnoge je prava misterija kako neko ko je već zašao u pozne godine ima tako dobru memoriju i očuvan zdrav razum. U vezi sa tim jednom prilikom profesor Jerotić je ispričao:

Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi.

Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Pročitajte i  Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video - uputstvo od samo tri koraka

Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku.

Druga stvar je učenje pesmica.

Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga.

Pročitajte i  Kako je jedan Piroćanac nadmudrio Turke: Malom Risti, zbog njegove domišljatosti, klanjale su se i turske paše

Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo 10 milijardi neurona u mozgu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime