Video koji najbolje oslikava srpski mentalitet: “Mi kad bijemo, bijemo svoje i podignemo spomenik”

0
639

Insert iz domaćeg filma “Masmediologija na Balkanu” ovih dana kruži društvenim mrežama izazivajući pravo oduševljenje zbog replike koju u njemu izgovara Petar Božović. Radnja filma kog je 1989. godine režirao Vuk Babić, prema čuvenom delu “Dr”, Branislava Nušića, smeštena je u poslednje dane komunističke vladavine i odigrava se u porodici gde otac Života Cvijović (Dragomir Bojanić Gidra) želi da od svog sina Milorada (Branislav Lečić) napravi gospodina i doktora, koji će biti uglađen i koji neće morati ni o čemu da brine u životu. Međutim, njegov razmaženi sin ima drugačije mišljenje o svemu i ne želi da sluša nikoga. On želi da se bavi umetnošću, da se provodi sa lepim ženama, da vozi skupa kola, da pije i da troši očeve teško zarađene pare.
Ova osavremenjena Nušićeva komedija poigrava se sa karakterističnim crtama srpskog mentaliteta što se ponajbolje ogleda u sceni kada Ujka Blagoje (Petar Božović) i doktor Rajzer (kog je igrao bugarski glumac Georgi Kalojančev) vode polemiku ispred spomenika Knezu Mihailu. Ovakav tip nacionalne polemike i prepucavanja i danas je toliko aktuelan da se u različitim verzijama može svakodnevno čitati u komentarima na društvenim mrežama. Svoj vrhunac scena u filmu dostiže kada Petar Božović pobedonosno i ponosno kaže: “Mi kad bijemo, bijemo svoje, bre… I podignemo spomenik!” Sve u svemu, i novija istorija Srbije potvrdila je da je ova replika prilično tačna. Prosudite i sami.

Pročitajte i  Odakle srpski grb na katedrali u Drezdenu? 4 ćirilična slova "S" misterija su o kojoj Nemci ne žele mnogo da govore

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime