Говор владике Николаја на Видовдан: Ове речи су расплакале и најхладније Енглезе

0
6713

Овај говор владике Николаја Велимировића на Видовдан 1916. године у Лондону сигурно вас неће оставити равнодушним!

“Господо и пријатељи!

Дошао сам из Србије, из Европске поноћи. Тамо нигде ни зрачка светлости. Сва је светлост побегла са земље на небо и једино нам одозго светли. Па ипак, ми нејаки у свему, сада овако, јаки смо у нади и вери, у скоро свануће дана. Захвалан сам лорду архиепископу, Конкен Бериском, који ми је омогућио да на свети Видовдан, овог лета господњег 1916. године, у овој прекрасној цркви Светог Павла, пред његовим Височанством, краљем Џорџем В и најугледнијим Енглезима могу да вам се обратим.

Господо и пријатељи! Цео дан јуче, провео сам разгледајући овај величанствени храм, који је понос Енглеске и хришћанства. Ја сам видео, да је он саграђен од најскупоценијег материјала, донешеног из разних крајева империје, у којој сунце не залази. Видео сам, да је саграђен од гранита и мермера, које су испирали таласи стотине мора и океана. И да је украшен златом и драгим камењем, донетим из најскупоценијих рудника Европе и Азије. И уверио сам се да се овај храм, с правом убраја, у једно од архитектонских чуда света.

Pročitajte i  Новогодишња честитка Душка Радовића је и дан данас НАЈЛЕПША: Ево шта је пожелео својим слушаоцима!

Но, господо и пријатељи! Ја долазим из једне мале земље на Балкану, у којој има један храм, и већи, и лепши, и вреднији, и светији, од овог храма. Тај храм, се налази у српском граду Нишу, и зове се Ћеле кула. Тај храм је сазидан од лобања и костију мог народа. Народа који пет векова стоји, као стамена брана Азијатском мору, на јужној капији Европе. А кад би све лобање и кости биле узидане, могао би се подићи храм триста метара висок, толико широк, и дугачак, и сваки Србин би данас могао подићи руку и показати. Ово је глава мога деде, мога оца, мога брата, мога комшије, мога пријатеља, кума.

Pročitajte i  Направите божићну чесницу по старим српским обичајима: Традиционални рецепт за празнични колач

ћеле кула

Пет векова, Србија лобањама и костима својим брани Европу, да би она живела срећно.

Ми смо тупили нашим костима турске сабље и обарали дивље хорде, које су срљале као планински вихор на Европу. И то, не за једну деценију, нити за једно столеће, него за сва она столећа, која леже између Рафаела и Ширера. За сва она, бела и црвена столећа, у којима је Европа вршила реформацију вере, реформацију науке, реформацију политике, реформацију рада, реформацију целокупног живота. Речју. Када је Европа вршила смело кориговање и Богова, и људи из прошлости, и када је пролазила кроз једно чистилиште, телесно и духовно. Ми смо, као стрпљиви робови, ми смо се клали са непријатељима њеним, бранећи улаз у то чистилиште. И другом речју.

Pročitajte i  Молитва Светом Сави: Свети владика Николај написао ју је на листовима Јеванђеља у путу на једно од најјезивијих места!

[цаптион ид=”аттацхмент_11503" алигн=”алигнноне” wидтх=”477"]бој на косову Бој на Кососву[/ц[/цаптион]

Док је Европа постајала Европом, ми смо били ограда њена, жива и непробојна ограда, дивље трње око питоме руже. На Видовдан, 1389. године, српски кнез Лазар, са својом храбром војском, стао је на Косову Пољу, на браник хришћанске Европе, и дао живот, за одбрану хришћанске културе. У то време, Срба је било колико и вас Енглеза. Данас их је десет пута мање.

Где су? Изгинули, бранећи Европу. Сада је време да Европа Србији врати тај дуг.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име