Небеска викендица саграђена голим рукама! Са 12 година Мирослав пројектовао архитектонско чудо НИ НА НЕБУ, НИ НА ЗЕМЉИ

0
634
Фото: Принтскрин/Курир телевизија/300 чуда

Од давнина смо се нагледали разних архитектонских чуда. Једно такво управо је у Белој Паланци.

Викендицу ни на небу ни на земљи саградио је Мирослав Павловић у својој 24. години. На неприступачној стени, далеко од града, а и од пута.

Мирослав је кућу саградио голим рукама. Јер није било струје, електричне дизалице, мешалице, нити ичега савременог што би му помогло у градњи.

До врха ове стене требало је допремити материјал. На стази до викендице наилази се на ручно направљено помагало, витло, које је Мирослав сам направио за потребе извлачења материјала на стену.

– Сваку машину коју користим у грађевинарству, сам правим – рекао је Мирослав.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Терен није дозвољавао да се ова кућа гради по архитектонским принципима. Већ се градила од крова, па ка темељу. Има овде материјала која поседује свака кућа. Мада како је Мирослав допремио воду, песак , цемент и како је мешао малтер без струје и агрегата?

– Није било струје, а имали су мешалицу на гориво. Мешалица се потом константно гасила. Једне ноћи сам пошао и направио ручну мешалицу која брже ради него обична мешалица – истакао је Мирослав.

Мирослав је рођен у селу Ореовац у близини ове куће. Чувајући стоку у околини, стално је гледао ову стену и као дванаестогодишњи дечак направио пројекат за кућу баш на овој стени. Пошто се стена налази на комшијском имању 12 година је трајало убеђивање да му се прода ова стена и дечачки стан му се остварује у 24. години. За 2 године је Мирослав подигао кућу.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

– Ја сам то пројектовао, нисам имао 12, 13 година. Нигде кикс нисам направио у изградњи. Ја сам у 23. години знао да заварим и под притиском. Ова кућа је изварена од стране моје руке. То је дар од Бога – рекао је Мирослав.

Иако је завршио само 4 разреда основне школе. Мирослав је најтражени грађевинар у белопаланачком крају.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

– Што ја пројектујем, то траје. Зато ме људи и траже. Све што други мајстори не прихвате, ја прихватим. Најбитније је да буде функционално, ако је функционално, онда има и естетику. Kада кренем да градим кућу од темеља до крова, ја тачно знам напамет шта и где. Телефоном могу да кажем човеку како да изврши припрему. Само им кажем слушајте и ништа друго – рекао је Мирослав.

Извор: Курир телевизија

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име