Виљушњаци, посебни колачићи без јаја и млека: Брзи и јефтини за припрему. Деца ће их обожавати

Виљушњаци су брзи, слатки пудинг – колачићи. Обликују се тако што се напослетку утисну виљушком и тиме добију облик и шару. Можете правити укус који год желите – ванилу, чоколаду, јагоду, или чак мешати… а њихов шаренкаст изглед намамиће највише децу око стола. Виљушњаци ће за трен ока нестати са тацне!

виљушњаци

За израду виљушњака, потребно је:

125 g маслаца (маргарина)
50 g шећера у праху
2 кесице ванил шећера
50 g пудинга у праху (укус по жељи)
135 g меког брашна

Припрема:

Најпре извадите из фрижидера маслац или маргарин и оставите на собној температури да омекша како бисте лакше радили са њим. Ако у кесици пудинга нема тачно 50 грама, додајте брашна до те количине.

У једној вангли за мешење измешајте све састојке и умесите глатко тесто. Направите од теста мало дебљи ваљак, умотајте у најлон кесу или провидну фолију, па оставите у фрижидеру да се стегне неких 30 минута.

Ваљак сеците на колутове исте дебљине. Од сваког колута направите лоптицу и ређајте у тепсију коју сте обложили папиром за печење. Потом сваку куглицу притисните виљушком да се формира кексић и добије шара. Пре утискивања шаре виљушку умочите у брашно да се не лепи за тесто.

Исти поступак понављајте докле год имате куглица.

Кексиће пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени. У зависности од јачине ваше рерне биће потребно 8-15 минута, јер кексићи треба да остану исте боје као и пре печења. Значи, ако су од ваниле треба да буду бледо жуте боје.

Печене кексиће оставите на решетку да се хладе. Можете их и умакати једним крајем у отопљену чоколаду, глазуру од чоколаде или ганаж крем.

Кексићи буду укусни и хрскави и након пар дана.

stasekuva.com

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...