Ракију од вишања, ликер од вишања или вишњевачу (како год да је назовете) можете да спремите веома лако. Све што вам је потребно је: вишње, шећер или мед, ракија и већа тегла.

Потребно: 500 г зрелих вишања; 1 л ракије; 500 г шећера или меда;

Припрема: Зреле вишње очистите од петељки па их добро оперите, затим их сипајте у већу теглу (рецимо ону од 3 кг) па преко њих сипајте шећер (ако желите здравију варијанту онда мед), па преко свега тога ракију. Теглу затворите и ставите на сунчано место пуних 40 дана.

Pročitajte i  Најлепше поруке за Бадњи дан: Честитајте Бадње јутро, Бадњи дан и Бадње вече на оригиналан и посебан начин!

С времена на време промућкајте садржај тегле. Након 40 дана процедите ракију у одговарајућу стаклену флашу а вишње немојте да баците. Можете да их очистите од коштица и користите за колаче или да их једноставно прелијете са црном чоколадом и послужите гостима добро расхлађене. Деци се овај десерт не послужује.

Pročitajte i  Обичаји за други дан Божића: Славимо Сабор Пресвете Богородице - Овом МОЛИТВОМ одајте јој захвалност

Уколико желите вишње можете и да оставите у ликеру и да их две – три ставите у чашу у којој послужите ликер. Укус је невероватан!

Немојте да занемарите ни лековита својства ликера од вишања.

liker od višnje

Наиме, вишње помажу против несанице јер садрже веома значајан антиоксиданс, мелатонин, који игра најважнију улогу када је реч о сну. Нека истраживања су показала да вишње делују скоро као природни аспирин или ибупрофен, те да помажу код стања попут гихта и артритиса.

Pročitajte i  Реченица због које вам Бог не услишава молитве: Већина заборави да је изговори и тако наноси штету себи и породици

Такође се саветују и у исхрани спортиста, јер доприносе бржем опоравку мишића након тренинга. Не само то, вишње садрже и антиканцерогени флавонид кверцетин, због чега се ради на истраживању њихове потенцијалне улоге у борби против рака.

Тамноцрвени плодови вишње садрже значајну количину витамина Ц, важног за имунитет и одбрану организма од обољења. Садрже и гвожђе, калијум, цинк, бакар и манган.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име