VITEZOVI IZ CELOG SVETA OKUPILI SE U DESPOTOVCU: Preko 50.000 ljudi posetilo je Međunarodni viteški festival ispod zidina Manasije

0
1349

Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević- Just out koji se održava ispod zidina Manasije kod Despotovca posetilo je preko 50 000 ljudi.

Vitezovi koji su se okupili iz cele Evrope predstave su izvodili u prirodnom amfiteatru na obali Resave, ali i u Viteškom selu, gde su im bili razapeti šatori.

Festival je trajao tri dana, a umeće je pokazalo 350 vitezova iz raznih krajeva sveta, piše Blic.

manasija vitezovi
Prošlogodišnji nastup kineskih vitezova

Domaćin viteškog programa bili su Beli orlovi, a nastupili su Konjički klub Ljubičevo, Srpska kaskaderska agencija SKA Tim sa istorijskim borbama, Ukrajinska plesna grupa JAH SURYA: Ples vatre i mača, Viteške borbe: HEMA dueli i Bohurt borbe, dok je u mačevanju kroz vekove prikazano srednjevekovno oklopno borenje 13–14. vek, evropsko neoklopljeno mačevanje 16–17. vek i moderno mačevanje 20–21. vek.

Pročitajte i  BigPizza од сада доступна на Mister D апликацији

– Ljubičevske konjičke igre bile su gosti manastira Manasija i Viteškog festivala. Reč je o izuzetnim tačkama koje ne mogu da vide van Ljubičeva, drago mi je da je publika zadovoljna i da su naši Ljubičevski vitezovi deo programa. Ambijent je izuzetan i nema takvog u Evropi – kaže vođa Ljubičevskog višeboja Mladen Ivanović.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

vitez

Posetioci su celog dana šetali kroz Viteško selo, gledali stare zanate, oružja i oruđa, prisustvovali srednjevekovnim borbama, streličarenju i mačevanju.

– Cilj nam je promocija kulturnog i istorijskog nasleđa Despota Stefana koji je bio vitez reda Zmaja, kao i promocija manastira Manasija. Ceo svet treba da upozna grandiozan objekat. Drugi cilj je podizanje resavskog kraja – kaže direktor festivala Vladimir Blagojević. On očekuje 2018. godine više od 20 zemalja učesnica iz Evrope i sveta.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

viteski turnir

Manastir Manasija je na spisku lokaliteta koje će Vlada Srbije sledeće godine predložiti UNESKO da upiše u svetsku baštinu I stavi pod svoju zaštitu.

Opanak/Blic

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име