VITEZOVI IZ CELOG SVETA OKUPILI SE U DESPOTOVCU: Preko 50.000 ljudi posetilo je Međunarodni viteški festival ispod zidina Manasije

0
454

Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević- Just out koji se održava ispod zidina Manasije kod Despotovca posetilo je preko 50 000 ljudi.

Vitezovi koji su se okupili iz cele Evrope predstave su izvodili u prirodnom amfiteatru na obali Resave, ali i u Viteškom selu, gde su im bili razapeti šatori.

Festival je trajao tri dana, a umeće je pokazalo 350 vitezova iz raznih krajeva sveta, piše Blic.

manasija vitezovi
Prošlogodišnji nastup kineskih vitezova

Domaćin viteškog programa bili su Beli orlovi, a nastupili su Konjički klub Ljubičevo, Srpska kaskaderska agencija SKA Tim sa istorijskim borbama, Ukrajinska plesna grupa JAH SURYA: Ples vatre i mača, Viteške borbe: HEMA dueli i Bohurt borbe, dok je u mačevanju kroz vekove prikazano srednjevekovno oklopno borenje 13–14. vek, evropsko neoklopljeno mačevanje 16–17. vek i moderno mačevanje 20–21. vek.

Pročitajte i  Ђурђевданско чудо: Дечак након умивања водом са извора Светиња одмах прогледао и први пут видео мајку

– Ljubičevske konjičke igre bile su gosti manastira Manasija i Viteškog festivala. Reč je o izuzetnim tačkama koje ne mogu da vide van Ljubičeva, drago mi je da je publika zadovoljna i da su naši Ljubičevski vitezovi deo programa. Ambijent je izuzetan i nema takvog u Evropi – kaže vođa Ljubičevskog višeboja Mladen Ivanović.

Pročitajte i  Говори српски да те цео свет разуме: Изненадиће вас које српске речи користе и Енглези

vitez

Posetioci su celog dana šetali kroz Viteško selo, gledali stare zanate, oružja i oruđa, prisustvovali srednjevekovnim borbama, streličarenju i mačevanju.

– Cilj nam je promocija kulturnog i istorijskog nasleđa Despota Stefana koji je bio vitez reda Zmaja, kao i promocija manastira Manasija. Ceo svet treba da upozna grandiozan objekat. Drugi cilj je podizanje resavskog kraja – kaže direktor festivala Vladimir Blagojević. On očekuje 2018. godine više od 20 zemalja učesnica iz Evrope i sveta.

Pročitajte i  SAMO TREĆINA BRAKOVA U SRBIJI SMATRA SE SREĆNIM: Terapeut Zoran Milivojević otkriva na šta konkretno treba da obratimo pažnju kad biramo partnera sa kojim želimo brak

viteski turnir

Manastir Manasija je na spisku lokaliteta koje će Vlada Srbije sledeće godine predložiti UNESKO da upiše u svetsku baštinu I stavi pod svoju zaštitu.

Opanak/Blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име