Da li znate koji naš vladar je imao najviše potomaka u Evropi: Čak šesnaestoro i svi su imali tragičnu sudbinu

0
1706

Osnivač dinastije Obrenović, Miloš Obrenović koji je vladao državom 26 godina u dva nabrata, iza sebe je ostavio čak 16 dece. Neka su bila zakonita neka ne, ipak nakon ubista njegovog sina Mihaila, presto su nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

vladar sa najviše potomaka u evropi

Miloš Obrenović se ženio samo jedno sa osam godina mlađom Ljubicom Vukomanović koja je umrla 1843. godine. Njih dvoje su imali osmoro dece: Petra, Petriju, Jelisavetu (Savku), Gabrijelu, Mariju, Milana, Mihaila i Teodora. Milan je umro u ranoj maldosti, a 4 dece posle u detinjstvu. Petrija i Jelisaveta su se udale i imale svoju porodicu a Mihailo koji je nasledio presto imao je samo vanbračnog sina.

Pročitajte i  Da li su baka i baba isto? Oduševiće vas ovaj sjajan tekst o našim bakama

Knez Miloš je kako se saznaje imao osmoro vanbračne dece i to sa osam različitih žena. PraVA ljubavnica bila je Petrija, sa kojom je dobio 1819. godine ćerku koju je Petrija nazvala Velika, ali je devojčica umrla nekoliko godina kasnije. Naime Petrija je bila žena Hadži-Prodanovog brata Mihaila.

vladar sa najviše potomaka u evropi

Drugo vanbračno dete Milošu je rodila Stanka-ćerku Mariju. Stanku je Miloš zbog Ljubičinog pritiska kasnije morao da uda. Posle nje Miloš upoznaje Jelenku-lepu turkinju, koja mu je 1826.godine rodila sina Gavrila. A s njom se Miloš pojavljivao i u javnosti. Nažalost Gavrilo je umro dve godine kasnije, a Jelenku je morao da uda kao i predhodnu.

Pročitajte i  "Šta je priroda? Priroda je da smo Srbi": Izjava podgoričkog mališana pravi je hit na internetu

Četvrto vanbračno dete bio je Teodor koji je rođen 1842. u Beču, a majka mu je bila Danica kojoj je ime dao sam Miloš kada ju je sa 13-14 godina kupio kao robinju u Carigradu. I ovaj knežev sin je umro, a majku je opet udao.

Kada je zagazio u šestu deceniju života dobio je dvoje vanbračne dece, sina Aleksandra Gustava sa Franciskom Hitenberg i ćerku Mariju sa devojkom koja je radila kao posluga u njegovoj bečkoj kući. Obe ljubavnice je isplatio, a šta je bilo sa decom nije nam poznato.

Pročitajte i  DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju

vladar sa najviše potomaka u evropi

Iz veze sa bečlijkom Marijom Graf rodila se Marija Klara, a zna se samo da je njena majka prilama novčanu pomoć na ime ćerkinog školovanja.

Kada je imao 77 godina dobio je sina Milana kojeg mu je rodila ruskinja Marija, ali ni to dete nije dugo poživelo.

Dnevno.rs.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime