Vladeta Jerotić DAO GENIJALAN odgovor na večno pitanje – Evo gde je BOG!

3
3988

U srpskim manastirima peva se jedna duhovna pesmica (potiče od vladike Nikolaja Velimirovića): ,,Bog je uvek blizu, čovek je daleko“. Za sve ljude u svetu koji veruju, Bog je blizu, za hrišćanina, od vremena dolaska Isusa Hrista u svet.

Bog je u čoveku; u centru opštečovečanskog religioznog arhetipa našao se Isus Hristos. Uzaludan je, iluzoran, pa i opasan pokušaj čoveka rođenog u hrišćanskom svetu da umesto Isusa Hrista u centar svoga religioznog arhetipa stavlja Budu, Krišnu, Muhameda.

Ovakve pokušaje, naročito učestale u 20. vijeku K.G. Jung objašnjava neuspjehom institucionalne hrišćanske crkve na Zapadu da ljudima u ovom veku prenese ubedljivo, doživljajno i iskreno svoju veru u Hrista. Pošto je ova vera očevidno znatno oslabila, upravo kod zvaničnih predstavnika hrišćanske crkve, praznina koja se prirodno pojavila u bogočežnjivoj duši čoveka, počela je da se popunjava surogatima, najčešće iskrivljenim predstavama (sklepanim za evroameričke ljude) iz velikih azijskih religija, čija dubina i visina odgovara azijskim narodima – mada se sve češće postavlja pitanje da li i ovim narodima odgovara njihova sopstvena religija, posle nezadrživog prodora zapadne civilizacije racionalnog, ekstravertovanog karaktera – ali ne i narodima zapadnoevropske civilizacije i kulture.

Pročitajte i  Vreme je da napravite breskvice: Kolač koga se sećamo sa nostalgijom

Jedan od poslednjih velikih ruskih svetitelja 20. veka, sveti Jovan Kronštatski poručuje: ,,Kad se moliš Ocu, Sinu i Svetom Duhu – Trojičnom Bogu, ne traži Ga van sebe, gledaj Ga u sebi, kao Onog koji u tebi živi, koji te sasvim poznaje, sveg te prožima. Imaj u vidu da je Bog u tebi kao Njegovoj slici i prilici, uvek i na svakom mestu prisutan, ti misliš posredstvom Oca, govoriš posredstvom Sina, deluješ kroz Duha Svetog“.

Do kraja očovečena religija, hrišćanska, silaskom Boga u čoveka Isusa, zahtijeva od hišćanskog čoveka dvostruk napor i dvostruku veru: Bog je u čoveku, dostupan i otvoren za čoveka u svakom trenutku čovekove otvorenosti za Njega i, Bog je van čoveka, nedostupan i neshvatljiv.

Pročitajte i  Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice: Ako želite da vas čitave godine prati sreća ispoštujte ovaj stari običaj

Čovek je slobodan da primi Boga ili da ga odbaci. Bog nas zove, priziva, poziva na gozbu, na bezbroj načina: u Crkvi, na liturgiji i Evharistiji, u molitvi, u prirodi kada njome šetamo i divimo se njenim čudima, kada slušamo božansku muziku Badža, Hendla, Mocarta, Betovena, kada čitamo Knjige sveta u kojima se Bog otkrivao ljudima, kada zavolimo nekog čoveka; Bog nam se nekad otkriva i u snu. Zar je moguće da smo toliko gluvi i slepi, tupi i nezahvalni, jer se žalimo da nigde Boga nismo otkrili, što bi trebalo onda da znači, da Boga i nema!

Psihološka, ali i religijska zrelost čoveka se ogleda u relativno harmoničnom spoju njegovih sećanja, mišljenja i odluke. Mnogo je smetnji, prepreka i nevolja s kojima se suočava čovek svakodnevno, kada se u njemu jednostrano razvija osećanje ili mišljenje ili samo volja.

Pročitajte i  Bogojavljenske pihtije: Predjelo koje se služi u čast krštenja Isusa Hrista

Kada je u pitanju hrišćanski čovek, pretjerano razvijena osećanja vode nizu tzv. konfliktnih situacija u svakodnevnim međuljudskim odnosima, ali i mogućem fanatizmu u veri: kada mu je intelekt hipertrofirao, vera hladi i postaje apstraktna; a kada je volja istaknuta – hrišćanskom čoveku preti autoritarno ponašanje.

Valja primetiti da sveti Grgur iz Nise kada govori o prizivu Bogu i odzivu čoveka, ne kaže da čovek treba da se odazove Bogu osećanjem ili mišljenjem, nego voljom. Posedovali ljudi preterano jaku volju ili normalnu, uvek će ta i takva volja čovekova slobodno odlučivati i biti odgvoorna za njihovu odluku.

Izvor: Magazin Sedmica

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

  1. Jos jedno hriscansko sranje. Rodjen u hriscanstvu. Hriscani su ko Pavelic isto cinili sa Srbima. Klali iseljavali i prekrstavali. Gledaju nas Perun, Svetovid,Dazbog i RAMHA i cekaju kada cemo se vratiti pravoj veri. Birajuci Boga biramo sudbinu. Odkako su hriscani dosli na nas prostor pocinju ratovi medju Srbima.

  2. Bog je jedan jedini a religuju su izmislili ljudi. Kada prestanemo da se opredeljujemo prema religiji prestace i ratovi i ljudska nesreca. Steta za ovakvog coveka da u starosti nije shvatio ko je Bog. Ali ima jos vremena shvatice, najgore je sto ovakvim izjavama truje nas mozak. Tako isto i ekstremni muslimani govore da je samo njihova vera prava vera.

  3. Bog nije niti u hriscanstvi niti u muslimanstvu ili jevrejstvu, Bog nema veze sa hriscanstvom i religijom. A nama Srbima su nametnuli da slavimo tamo neke jevreje kao svoje svece.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime