Vladeta Jerotić o nasilju nad ženama: Patrijarhat je pobedio hrišćanstvo

0
1767
Vladeta Jerotić - izvor rts1

Srpski akademik i psihoterapeut Vladeta Jerotić, koji je preminuo početkom septembra, često je u poslednjih nekoliko godina sa Viktorom Lazićem, osnivačem Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, vodio razgovore na najšire moguće teme.

Pristao je da se ti razgovori snimaju i da budu objavljeni posle njegove smrti.

Delove ovih razgovora priredio je Nedeljnik i objavio.

Pročitajte i  STARAC TADEJ O BUDUĆNOSTI SRBA I LEČENJU DUŠE: Gospod nikad nikog ne ostavlja, osim onog ko ostavlja Gospoda

Veliki erudita je sa Lazićem, piše novi Nedeljnik, pričao o smrti, knjigama, piscima, Darvinu, crkvi, veri, svom detinjstvu, a pre svega o porodici i ljubavi.

“Muškarci su se uvek plašili žena. Zato su bili tako nasilni. Dve hiljade godina je vladao patrijarhat. Imam običaj da kažem da je patrijarhat pobedio hrišćanstvo!”, govorio je Jerotić.

Pročitajte i  POJEDITE SVE MRVICE SA STOLA: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vam promeniti pogled na svet

On je govorio da u životu treba naći pravu osobu i da je jako važno da i jedna i druga strana duboko osete – to je taj! – to je ta! To nije izmišljeno, to nije iluzija, kazao je Jerotić.

“Ne može ljubav da bude ista za dvadeset godina, trideset i četrdeset godina. I ne treba isto! Postoji duhovna ljubav, postoji intelektualna ljubav, postoji emotivna ljubav i postoji fizička ljubav. Četiri vrste ljubavi. Nigde nijedan idealni brak ne postoji u kome su sve četiri komponente zastupljene. A čim jedna od te četiri popusti, odmah negujte drugu!”, ispričao je Jerotić Viktoru Laziću, a objavio novi Nedeljnik.

Pročitajte i  Episkop šumadijski Jovan: Post osvećuje i dušu i telo naše

Nedeljnik

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime