Владета Јеротић објаснио како спречити настанак болести: У једној реченици открио како да годинама будемо здрави

0
3671
Фото: Јутјуб/принтскрин

Чувени Владета Јеротић је један од првих стручњака који је радио на развоју психотерапије у нашој земљи и томе је посветио готово читав живот. Тако је овај врсни неуропсихијатар сматрао да појачана изложеност стресу највише узрокује психосоматска обољења. Њиховом настанку умногоме доприносе и потиснута осећања, као и неадекватна нега духовног и менталног здравља.

– Од грипа до рака – све су болести психосоматске- говорио је академик, филозоф и књижевник Владета Јеротић.

Шта су, заправо, психосоматске болести?

Психосоматске болести су соматске (телесне) болести чији је настанак и ток под битним утицајем психичких фактора. Често се зато каже да су то болести које укључују и дух и тело. Негативно утичу на органе, њихово функционисање и изазивају нездраве промене на њима.

Pročitajte i  Први Србин који је био ЗВЕЗДА европског и светског филма: Говорио је 5 језика, а писао је искључиво ЋИРИЛИЦОМ

Иако се термин „психосоматски“ појављује тек у XИX веку, размишљање о уделу психичких фактора у настанку и лечењу телесних обољења старо је колико и најстарије цивилизације. Сократ је сматрао да се тело не може излечити, ако се не лечи душа, а Хипократ да се не може лечити болест ако се не лечи болесник.

Kако сау стари народи препознавали психосоматику и колико је заступљена Јеротић је сликовито објаснио.

– Чир у стомаку је некада наш народ наш звао “гризлица”. Они су били бољи психосоматичари него лекари, јер је народ давно назвао чир у стомаку гризлица, што значи “гризеш самога себе”.

Pročitajte i  Пророчанство последњег Тарабића леди крв у жилама: Почеће рат незамисливих размена, а сви ће желети да се склоне у Србију!

Опште је познато да је главни окидаш за појаву чира у стомаку управу стрес. Пре неколико деценија открили су да окидач за чир може да буде и Хеликобактерија, али професор показује да је и она повезана са психосоматским обољењем.

– Хеликобактерија се излечи антибиотицима, али након неког времена се враћа и поново настаје чир. Ако се стално секирамо због нечега, прелазимо границу у стресу, оштећујемо тело и онда настају болести- јасно је истакао доктор.

Pročitajte i  За њих не постоји ни споменик: 50 младих Српкиња које су бежећи пред Турцима решиле да скоком у Саву оду у заједничку смрт

Владета Јеротић је, такође, објаснио да су хипертензија и инфракт исто психосоматске болести. Тако се хипертензија, као последица појачаног стреса, све чешће јавља у кос особа које немају генетску предиспозицију за висок притисак, а инфракт раније није био толико распрострањена болест.

Ризик од психосоматских обољења и даље расте, јер је време све изазовније и стресније. Међутим, Јеротић је у само једној реченици објаснио како неко успе да одане годинама здрав.

– Зато што је психички здрав. Психичко здравље је релативно јединство тела, душе и духа – закључио је.

Извор: Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име