Kako se svađa odražava na odnos u braku: Vladeta Jerotić objasno kada je POGUBNA!

0
2501
Foto: Jutjub/printskrin

U svom izlaganju pod nazivom “Muškarac i žena”, kog je u okviru istoimene knjige priredio  Bojan Jovanović, Vladeta Jerotić se bavio odnosom između muškarca i žene sa psihološke, biološke, religijske i sociološke tačke gledišta, razmatrajući njihove različitosti i uloge u braku zajedno sa razvitkom društva, preko patrijarhalnog doba do savremenog doba emancipacije žena.

U završnom delu njegovog izlaganja saopštio je nekoliko svojih uverenja o tome odakle u savremenom braku toliko konflikata, svađa, sve do mržnje, rastavljanja i međusobnog optuživanja.

Pročitajte i  Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela - 7 recepata za celu nedelju

Vladeta Jerotić je ovde izostavio spoljašnje razloge poput ekonomskih i dr. koji nisu za potcenjivanje, već se usredsredio na one skrivene razloge, psihološke i psihopatološke, koji dovode do teških sudbina u braku.

Ističući da je konflikt deo svakog braka,  dobrog i lošeg, citirao je teoriju bračnog psihoterapeuta Pavaa Brajša. Naime, Pavao Brajš razlikuje bračne partnere koji se dobro i kvalitetno svađaju i one u kojima je svađa loša i pogubna za oba partnera.

Pročitajte i  Strogi običaji na Svetu Petku Trnovu: Srbi je izuzetno poštuju, a ko PREKRŠI OVO PRAVILO, crno mu se piše cele godine

Kvalitetna svađa je, prema Brajši, ona koja ne uvlači nekog trećeg u svađu (pogotovo ne dete), koja treba da ostane u sadašnjosti, ovde i sada, ne dozivajući zajedničku ili pojedinačnu prošlost. Kvalitetna svađa je i ona koja se ne pretvara u sadomazohistički odnos, u kome je jedna strana mučitelj, a druga žrtva.

Najčešći razlozi konflikata u braku jesu egoistično i egocentrično ponašanje partnera, manifestno ili prikriveno, jednostrano samožrtvujuće držanje u braku, seksualno neslaganje, neverstvo i brak u kom je dete najvažnije biće u kući.”

Pročitajte i  Najkraća molitva čija snaga pomera i planine: Ako mislite da vas je snašlo zlo evo kako treba da molite!

Bračna ljubav, prema Vladeti Jerotiću, mora postojati paralelno uz roditeljsku ljubav. Dete treba voleti UZ bračnog partnera, a ne UMESTO njega. Detetu nije dovoljna ljubav samo prema njemu samom, već i međusobna ljubav roditelja, zaključio je Jerotić.

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime