Како се свађа одражава на однос у браку: Владета Јеротић објасно када је ПОГУБНА!

0
2562
Фото: Јутјуб/принтскрин

У свом излагању под називом “Мушкарац и жена”, ког је у оквиру истоимене књиге приредио  Бојан Јовановић, Владета Јеротић се бавио односом између мушкарца и жене са психолошке, биолошке, религијске и социолошке тачке гледишта, разматрајући њихове различитости и улоге у браку заједно са развитком друштва, преко патријархалног доба до савременог доба еманципације жена.

У завршном делу његовог излагања саопштио је неколико својих уверења о томе одакле у савременом браку толико конфликата, свађа, све до мржње, растављања и међусобног оптуживања.

Pročitajte i  СРБИ НАЈВИЈАЛИ ЗА БИКА: Једина корида ван Шпаније одржана је у Београду, матадор доживео прави шок код нас!

Владета Јеротић је овде изоставио спољашње разлоге попут економских и др. који нису за потцењивање, већ се усредсредио на оне скривене разлоге, психолошке и психопатолошке, који доводе до тешких судбина у браку.

Истичући да је конфликт део сваког брака,  доброг и лошег, цитирао је теорију брачног психотерапеута Паваа Брајша. Наиме, Павао Брајш разликује брачне партнере који се добро и квалитетно свађају и оне у којима је свађа лоша и погубна за оба партнера.

Pročitajte i  Добро упамтите ову причу и више нико никад неће моћи да вас понизи и увреди

Квалитетна свађа је, према Брајши, она која не увлачи неког трећег у свађу (поготово не дете), која треба да остане у садашњости, овде и сада, не дозивајући заједничку или појединачну прошлост. Квалитетна свађа је и она која се не претвара у садомазохистички однос, у коме је једна страна мучитељ, а друга жртва.

Најчешћи разлози конфликата у браку јесу егоистично и егоцентрично понашање партнера, манифестно или прикривено, једнострано саможртвујуће држање у браку, сексуално неслагање, неверство и брак у ком је дете најважније биће у кући.”

Pročitajte i  Приче из манастира крај Горњег Матејевца: Од кад је донет свети огањ непрестано се догађају ЧУДА за које свако треба да чује

Брачна љубав, према Владети Јеротићу, мора постојати паралелно уз родитељску љубав. Дете треба волети УЗ брачног партнера, а не УМЕСТО њега. Детету није довољна љубав само према њему самом, већ и међусобна љубав родитеља, закључио је Јеротић.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име