Наш познати академик, психијатар и књижевник Владета Јеротић ни у десетој деценији свог живота није се одрицао рада, а његова каријера блистала је док нас је пуним темпом просвећивао и одушевљавао својим књигама. У аманет нам је оставио и своју малу тајну – како да побољшамо памћење и како да нам мождане ћелије остану “младе” и у позним годинама.

Vladeta Jerotić - izvor rts1

“Преко 30 година, сваког другог дана ја себе преслишавам енглеске речи. То ми је трећи језик. Први је био француски, немачки други, кога је било највише када сам био у Европи.

Енглески сам научио после 30 година. Био сам у Енглеској неколико месеци, нисам научио Бог зна колико. Читам скоро без речника, али није исто читати и говорити. Имам увек неки нов енглески текст пред собом и преслишавам се шта радим.

vladeta jerotić

Преслишам се прво две-три нове речи од пре два дана, не више од тога. Ако сам их запамтио, онда читам текст и нове речи из текста бележим у речник и преслишавам се опет за два дана. А ако нисам запамтио оне речи од б, не учим нове, него и даље обнављам старе. Радим преко 30 година сваки дан на свом речнику.

Друга ствар је учење песмица. Налазите нове песмице, учите их, преслишавајте се и знаћете 15-20 песмица напамет једног дана. Обнављате своје памћење изнова и освежавате га.

Узмите песме Бранка Радичевића, Јована Дучића, Милана Ракића или неких модерних песника. Не морају бити то дугачке песме, могу бити краће. Учите песму напамет. Не можете да је запамтите? Читајте је 10 пута па је запамтите, не можете да је не запамтите.

Научите је па се после 2, 3, 5 дана преслишајте да ли сте је запамтили. Запамтили сте, одлично, прелазите на нову песму. Тако се памћење одржава. Научници кажу да имамо 10 милијарди неурона у мозгу.”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име