“Косово је, господине ефендија, у Србији” Бруталан одговор владике Григорија муфтији Зукорлићу и дан данас се препричава

0
1778
Foto: Jutjub/printskrin

У емисији “Јавна тајна” која се емитовала на телевизији “Б92″ једном приликом гостовали су владика Григорије и муфтија Муамер Зукорлић, а наступ српског владике и данас се препричава.

Владика Григорије јасно је указао на занемаривање српског културног наслеђа од стране муслимана на просторима Косова и Метохије и Босне и Херцеговине, али и негирање почињених злочина над нашим светињама.

– Прво што упада у очи је да он избегава да каже да је срушено 30 цркава и запаљено 30 цркава на Косову. Он тако говори вешто, као да је Косово на Занзибару. Па и да је Занзибар, ипак би било мало незгодно. И чини ми се да тих 30 цркава и оних претходних 100 цркава, некако се тако мајсторски покрију са две џамије у Нишу и Београду – рекао је владика Григорије и додао:

– Ви хоћете да се нађете сада као народ који је угоржен, а ја верујем да у Европи не постоји боља позиција муслимана од оне какве је у Србији. Срушена је џамија у Требињу на моју велику жалост и на жалост тог владике Атанасија, који је био ван себе када је то урађено. Али, годину дана пре тога срушена је Саборна црква у Мостару и манастир Житомислић из 15. века. Али никад нико не рече да су те две светиње срушене годину дана пре – рекао је владика Григорије.

Он се осврнуо и на поступак митрополита Амфилохија, који је изашао пред оне који су рушили муслиманске светиње и тако ризиковао и сопствени живот.

– Не можете од деце, од навијача Партизана, Звезде или Рада да очекујете да они реагују паметно. И нећете ни у једном тренутку да кажете да је митрополит Амфилохије изашао пред ту децу, ризикујући живот. Много боли то како ви причате ”срушене су цркве у Косову” као да је Косово негде у Азербејџану. Косово је, господине ефендија у Србији, као што је и Санџак, и то немојте да прескачете – рекао је Григорије.

Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име