Мистерија пећине код Пирота: Окамењена представа владике интригира све посетиоце кањона Владикине плоче на Старој планини!

0
6323
Foto: Jutjub/printskrin/Pirot Tv

Заљубљеник у природу, планинар и спелеолог аматер из Пирота Срђан Тошић, сасвим случајно у пећини Владикине плоче на Старој планини, на око 300 метара у унутрашњости пећине открио је стену која својим обликом невероватно подсећа на људску главу.

Наука нема објашњење али зато људи овог краја, из села Паклештица и Рсовци на Старој планини, чувају древну причу која решава мистерију овог феномена!
Гледано из профила, “скулптура” личи на портрет неког властелина или владике по коме су кањон и сама пећина и добили име.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Кањон Владикине плоче који се налази поред Завојског језера, на неких 23 км од Пирота и села Паклештице, један је од најзагонетнијих делова Старе планине о ком се испредају многе легенде, од којих добар део вековима подгрева машту трагача за златом. По једној легенди…
Ова клисура, која се налази између села Рсовци и Паклештице, добила је име по владици који је јашући коња путем што иде по ободу клисуре, “под неразјашњеним околностима” пао са коња у клисуру и погинуо.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Цео овај крај је веома мистериозан. На неколико километара узводно налази се јединствена пећинска Црква Светог Петра и Павла, која потиче из 13. века, а вероватно су је направили испосници са Синаја. Они су на стени у пећини осликали јединствену фреску у свету на којој је приказан Исус, млад, без косе.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

 

У овом делу постоји још неколико пећина које се могу запазити изнад речног корита, на висини од 86 метара:
До њих се долази искључиво пешице. Издвајају се следеће пећине: Владикина плоча, Мишја пећина, Водена пећина, Пећина код Липе, пећина Топлица, пећина Ветрена, Ладна пећина, Трифунова пећина и пећина Потпећ.

Србијанац.рс

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име